Senatul SUA a votat marți pentru a merge mai departe cu o versiune redusă a legislației care oferă miliarde de dolari subvenții și credite fiscale pentru industria semiconductoarelor, în speranța de a atenua o penurie care a perturbat producția în industria autumobilelor, electronicelor și a armelor tehnologice, potrivit Reuters.
Senatul a susținut cu 64 la 34 o măsură procedurală care pregătește scena pentru potențiale voturi pentru adoptarea legislației în Senat și Camera Reprezentanților până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Proiectul de lege face parte dintr-un efort amplu al guvernului de a respinge o China în creștere și de arezolva problemele lanțului de aprovizionare, în acest caz prin scăderea dependenței companiilor americane de semiconductori fabricați în străinătate.
Textul final nu a fost publicat înainte de votul procedural, dar consilierii Senatului au spus că măsura include aproximativ 54 de miliarde de dolari subvenții pentru companiile de semiconductori din SUA, precum și un nou credit fiscal de 25%, pe patru ani, pentru a încuraja companiile să construiască fabrici în Statele Unite. Creditul fiscal este estimat la aproximativ 24 de miliarde de dolari.
Oficiali din administrația președintelui Joe Biden au îndemnat Congresul să adopte un proiect de lege pentru semiconductori înainte de a părăsi Washingtonul pentru vacanța anuală din august, spunând că nu numai că va crea și păstra locuri de muncă în SUA, ci va întări și securitatea națională.
Intel Corp a declarat în ianuarie că va cheltui 20 de miliarde de dolari pentru o fabrică în Ohio, după ce a început anul trecut construcția la două noi fabrici în Arizona. Aceasta ar putea crește la 100 de miliarde de dolari pentru opt fabrici producătoare și ar fi cea mai mare investiție înregistrată în Ohio, a declarat Pat Gelsinger, directorul executiv al Intel, în ianuarie.
Cu toate acestea, el a adăugat că, fără finanțare guvernamentală, „nu se va întâmpla la fel de repede și nu va crește la fel de repede”.
Senatorul Maria Cantwell, președintele democrat al Comisiei pentru Comerț din Senat, a cerut parlamentarilor să voteze da.
„Votul de astăzi este într-adevăr despre dacă vom opri expedierea locurilor de muncă în străinătate și, în schimb, vom investi în cercetare și dezvoltare americană. Dacă investim în cercetare și dezvoltare americană, atunci vom vedea că uzina despre care se vorbește în Ohio va fi construită în loc să fie construită în Europa”, a spus ea.
Multe sisteme de arme majore necesită, de asemenea, cipuri de computer sofisticate. De exemplu, sistemele de rachete Javelin produse de Raytheon Technologies și Lockheed Martin Corp conțin fiecare 250 de microprocesoare. Aceste sisteme au fost la mare căutare de soldații ucraineni în timp ce aceștia lucrează pentru a respinge invazia rusă a Ucrainei, acțiune pe care Moscova o numește „o operațiune specială”.
Actualul proiect de lege este o versiune redusă a măsurilor rivale din Senat și Cameră care au stagnat înainte de a deveni lege, chiar dacă eforturile de a contracara China sunt politici susținute în general atât de republicani, cât și de democrații lui Biden, care controlează în rest Congresul.
Senatul a aprobat un proiect de lege bipartizan de 250 de miliarde de dolari care crește cheltuielile pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologiei în iunie 2021, una dintre primele acte legislative majore adoptate după ce democrații au câștigat controlul redus asupra Camerei.
Cu toate acestea, legislația nu a fost niciodată adoptată în Parlament, care la începutul acestui an și-a adoptat propriul proiect de lege fără aproape niciun sprijin republican. Măsura a inclus prevederi pentru a stimula producătorii de cipuri, dar și miliarde de dolari pentru alte lanțuri de aprovizionare și Inițiativa globală pentru schimbările climatice, cărora republicanii se opun.