De voie, de nevoie, Serbia se uită spre Vest pentru cumpărarea de arme. Bugetul apărării, creștere enormă


Autor:    -  
rafale, french air force, flight
Fotografie de Military_Material pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Președintele sârb Aleksandar Vučić, a declarat că bugetul țării pentru apărare va crește semnificativ în acest an pentru îmbunătățirea capabilităților militare ale armatei sale, inclusiv printr-o posibilă achiziție de avioane de război de producție franceză și prin remunerarea ”competitivă” a unităților de elită, scrie publicația Bloomberg.

Statul sârb ar putea cheltui, în plus față de bugetul de aproape 1,5 miliarde de dolari anunțat anterior, încă aproape 750 de milioane de dolari, a spus Vučić, prezent la târgul de armament și tehnică militară IDEX 2023 de la Abu Dhabi.

Fondurile vor fi direcționate către modernizarea tancurilor, cumpărarea a încă 200 de vehicule blindate și drone de luptă, precum și pentru atragerea de noi recruți în cadrul unităților de elită.

Un eventual acord de achiziție a unor avioane Rafale, produse de francezii de la Dassault Aviation, ar putea costa încă 3 miliarde de euro, dacă discuțiile cu producătorul se vor încheia cu succes, a mai spus președintele sârb.

În aprilie anul trecut, Vučić a declarat că Serbia, care s-a bazat, în mod tradițional, pe avioanele de luptă și pe tehnica militară rusească, ar putea achiziționa cel puțin 12 aparate de zbor Rafale.

”Armata noastră trebuie să fie mult, mult mai puternică. Este vital pentru supraviețuirea Serbiei, avem nevoie de mijloace de descurajare puternice”, a spus Vučić luni, într-o intervenție în direct la televiziune.

Majoritatea țărilor europene își măresc semnificativ bugetele pentru apărare. Președintele de la Belgrad a făcut și o comparație plastică în acest sens, spunând că guvernele europene cheltuiesc pentru apărare ”ca niște milionarii bețivi”.

Ca atare, nici Serbia nu poate rămâne în urmă, deși prețul pe care îl va plăti va ustura la buzunarele unei țări care insistă să rămână în afara marilor alianțe defensive și continuă să își susțină neutralitatea militară, chiar dacă este aproape în întregime înconjurată de membri NATO.

Serbia se remarcă în Europa și prin faptul că a refuzat constant să se alinieze politicii de sancționare a Rusiei în urma invadării Ucrainei, deși, în calitate de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, autoritățile sârbe au condamnat atacarea Ucrainei de către Moscova.

Vučić a mai declarat că datoria publică a Serbiei va rămâne sub 56% din Produsul Intern Brut, în ciuda creșterii cheltuielilor cu apărarea.

El a promis că salariile nete ale personalului militar vor deveni ”competitive”, ajungând la echivalentul a cel puțin 2.200 de dolari pe lună pentru cei care se vor alătura unităților speciale ale armatei sârbe. Salariul mediu net lunar în Serbia este de aproximativ 700 de dolari, potrivit biroului de statistică de la Belgrad.

Până acum, tehnica militară aeriană a Serbiei s-a construit în jurul avioanelor MiG de fabricație rusească pentru apărarea aeriană, însă achiziția de piese de schimb pentru acestea a devenit aproape imposibilă de la invadarea Ucrainei de către Kremlin, a mai spus șeful statului sârb.

”Acum, nu mai poți importa aproape nimic din Rusia. Oricum, aproape nimic care să aibă un scop militar. Și asta nu din cauza rușilor”, a spus Vučić pe un ton fals enigmatic, fără să dorească să detalieze pe această temă.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!