Închide

Sfidare cu premeditare. Val de achiziții publice auto chiar înainte de “ordonanța austerității”

Avatar
Euro Cos Gunoi Publimedia Shutterstock

Foto: Shutterstock.com

Timp de citire: 5 minute

Până la mult trâmbițata „Ordonanță a austerității bugetare”, care ar trebui să interzică și achiziția de mașini în instituțiile și autoritățile publice, sute de mașini ar urma să fie cumpărate în licitații abia lansate la ministerele Mediului, Economiei, Sănătății și MApN. Zeci de achiziții directe au fost făcute deja și la Casele de Asigurări de Sănătate, Casele de pensii și Ministerul Muncii.

După mai bine de o lună de discuții în Coaliție privind măsurile de austeritate sau de „chibzuire”, cum le numește premierul Ciucă, care să acopere deficitul de încasări la bugetul de stat, acestea vor fi adoptate vineri de Guvern prin Ordonanță de urgență.

Una dintre principalele măsuri din această ordonanță de urgență este interzicerea achizițiilor de mașini în instituțiile și autoritățile publice, dar multe ministere și instituții au furat startul și au făcut rapid achiziții directe ori au lansat deja licitații.

În ordonanța austerității propuse de guvern se prevede o excepție, aceea că achizițiile publice aflate în curs de desfășurare, vor putea fi finalizate.

Licitații abia lansate la Mediu, Economie, Sănătate și MApN pentru achiziția a SUTE de mașini

Mai multe Ministere și autorități publice au ales să demareze recent licitații pentru achiziția de mașini, unele în procedură simplificată – cum e cazul Consiliului Concurenței.

Prezentăm în cele ce urmează câteva astfel de licitații lansate în ultimele zile în Sistemul Electronic de Achiziții Publice:

Admistrația Fondului pentru Mediu cumpără 18 autoturisme, dintre care 4 electrice. Valoarea totală estimată este de peste 1,9 milioane de lei (fără TVA).

Garda Națională de Mediu, agenție în subordinea Ministerului Mediului, a lansat în 28 aprilie 2023 o licitație deschisă pentru achiziția a 31 de autoturisme. Valoarea estimată a contractului, finanțat din fonduri bugetare, este de aproape 3 milioane de lei (fără TVA).

Ministerul Mediului cumpără 2 autoturisme electrice. Valoarea estimată a contractului este aproape 290.000 de lei (fără TVA).

Ministerul Sănătății cumpără 8 autoturisme. Contractul finanțat cu fonduri UE are o valoare estimată la 696.000 lei fără TVA.

Zeci de achiziții lansate de Unități militare ale Ministerul Apărării

1. Unitatea Militară 02574 Bucureşti, structură din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) vrea să cumpere 66 de mașini, astfel:

 • 50 autoturisme de teren
 • 9 autospeciale de poliție militară pentru control și îndrumarea circulației
 • 5 autoutilitare frigorifice
 • 2 autoturisme electrice de oraș

Licitația a fost lansată în data de 5 mai 2023, iar contractul are o valoare estimată la peste 7,6 milioane de lei (fără TVA).

2. Unitatea Militară 02606, din subordinea MApN, cumpără 2 autoutilitare de teren, 2 autoturisme de oraș și o autoutilitară pentru transport materiale. Licitația a fost lansată în 30 aprilie 2023, iar valoarea estimată a contractului este de peste 924.000 de lei (fără TVA).

3. Unitatea Militară 02630 București, structură centrală a Ministerului Apărării Naționale cu atribuții în domeniul securității naționale, vrea să cumpăre 2 autoturisme de oraș. Licitația a fost lansată în 30 aprilie 2023 și are o valoare estimată la 640.000 lei (fără TVA).

4. Unitatea Militară 02605 Bucureștivrea să cumpere 6 autoturisme de oraș. Licitația a fost lansată în 27 aprilie, iar valoarea estimată a contractului este de peste 715.000 lei (fără TVA).

Consiliul Concurenței vrea să cumpere 4 autovehicule prin procedură simplificată. Licitația autorității de concurență a fost lansată în data de 4 mai 2023, iar valoarea estimată a contractului este de peste 380.000 de lei (fără TVA).

Două Skoda Octavia la Ministerul Muncii, zeci de alte mașini la Casele de Pensii

Valul de achiziții directe a fost semnalat recent de Cristian Ghinea (USR) care a acuzat că ministrul Muncii, Marius Budăi, tocmai cumpără 60 de maşini, pe procedură de urgenţă.

 • ”Ministrul Budăi a dat ordin către toate casele judeţene de pensii să-şi cumpere maşini – 42 de Dustere, iar 16 dintre ele şi-au mai luat şi câte un Ford Puma. La minister, Marius Budăi a cumpărat două Skoda Octavia. Toate fără licitaţie, între 24 aprilie şi 2 mai. În total, 60 de autoturisme noi în valoare de 5,7 milioane de lei”, a acuzat Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, citat de News.ro.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu (PSD) a reacţionat pe Facebook precizând că achiziția acestor mașini a fost bugetată din decembrie 2022 de Casa Națională de Pensii Publice (care este ordonator principal de credite şi nu primeşte bani din bugetul Ministerului Muncii), fiind faptul că actualele au peste 15 ani vechime, iar multe dintre ele nu mai sunt funcţionale.

„Este vorba, de principiu, de câte o maşină în fiecare judeţ, iar procedurile au fost demarate încă de la începutul anului, prin Programul Rabla. A repara la infinit actualele maşini ar fi costat mai mult”, a scris Cristian Vasilcoiu.

Întrebat de HotNews.ro cum explică achiziția directă a celor 2 mașini Skoda de Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu a spus că și acestea au fost prevăzute în bugetul pe 2023.

„Suma este sub plafon, oricum abia găsești mașini la suma de 23 mii euro. Erau prevăzute în bugetul pe 2023, care a fost aprobat în decembrie 2022. Dar, dată fiind situația, încercăm să vedem dacă putem rezilia contractul”, a declarat joi pentru HotNews.ro Cristian Vasilcoiu.

Val de achiziții directe și la Casele de Asigurări de Sănătate

Datele analizate de HotNews.ro arată însă că nu doar Ministerul Muncii și Casele de pensii au cumpărat recent mașini, fără licitație, prin procedură de achiziție directă.

Un val de achiziții directe de mașini a fost demarat recent și de Casele de Asigurări de Sănătate, aflate în subordionea CNAS, după cum arată datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice:

 • Casa de asigurări de sănătate Brașov: Peste 19.800 de euro (Ford Puma Hybrid de 125 Cai putere – CP).
 • Casa de asigurări de sănătate Bihor: 83.500 lei.
 • Casa de asigurări de sănătate Olt: Peste 19.000 de euro (Taigo Life 110 CP ()
 • Casa de asigurări de sănătate Bacău: peste 17.000 euro (Skoda Kamiq 110 CP)
 • Casa de asigurări de sănătate Iași: peste 16.600 euro – Dacia Duster
 • Casa de asigurări de sănătate Botoșani: peste 16.400 euro – Renault Megane Sedan Authentic
 • Casa de asigurări de sănătate Cluj: peste 16.600 de euro – Dacia Duster
 • Casa de asigurări de sănătate Maramureș: peste 15.300 euro – noul Megane Sedan

 22 mașini tip limuzină la Senat, 16 mașini la ANAF și 4 la Economie

Alte instituții au cumpărat recent zeci de mașini în urma unor licitații care au fost demarate în lunile februarie și martie din acest an, astfel:

 • Senat: peste 4,1 milioane de lei pentru 22 autoturisme tip limuzină. Licitația a fost lansată în data de 3 martie 2023 și a fost atribuită către Avia Motors în 18 aprilie 2023.
 • ANAF: 16 autoturisme pentru parcul auto al autorității. Licitația a fost lansată în februarie 2023, fiind atribuită către Renault Commercial Roumanie în 11 aprilie 2023.
 • Ministerul Economiei: 4 autoturisme la prețul de 379.000 de lei (fără TVA). Licitația a fost lansată în februarie 2023 și atribuită către Renault Commercial Roumanie în 10 aprilie 2023.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va adopta vineri așa numita ordonanță a austerității, care prevede printre altele „diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului demnitarilor publici”. Surse guvernamentale au declarat miercuri că „vor fi desființate aproximativ 500 de posturi de consilieri personali ai demnitarilor”.

scroll to top