Închide

Signature Bank, încă o victimă a turbulențelor bancare, după Silicon Valley Bank

Avatar
place-name sign, bankruptcy, insolvency

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Autoritățile de reglementare ale statului New York au închis duminică Signature Bank (SBNY.O), al treilea cel mai mare faliment din istoria bancară a SUA, la două zile după ce autoritățile au închis Silicon Valley Bank (SIVB.O), într-un colaps care a blocat depozite în valoare de miliarde de dolari, informează Reuters.

Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC) a preluat controlul asupra Signature, care avea active de 110,36 miliarde de dolari și depozite de 88,59 de dolari la sfârșitul anului trecut, potrivit Departamentului de Servicii Financiare al statului New York.

Signature era o bancă comercială cu birouri pentru clienți privați în New York, Connecticut, California, Nevada și Carolina de Nord și avea nouă linii de afaceri naționale, inclusiv servicii bancare pentru proprietăți imobiliare comerciale și active digitale.

Toți deponenții de la Signature Bank și Silicon Valley Bank vor fi despăgubiți, iar “nicio pierdere nu va fi suportată de contribuabil”, au precizat într-o declarație comună Departamentul Trezoreriei SUA și alte autorități de reglementare bancară.

Angajații păreau să se adune la sediul central al companiei din Manhattan pentru întâlniri duminică, comandând catering de la Carmine’s, un restaurant italian, și cafea Starbucks, potrivit unui reporter Reuters aflat la fața locului. Oamenii au ieșit din clădire după ce a fost anunțată vestea închiderii.
Reprezentanții creditorului nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Falimentul Signature a urmat închiderii de vineri a Silicon Valley Bank, a doua cea mai mare din istoria SUA, după Washington Mutual, care s-a prăbușit în timpul crizei financiare din 2008.

Investitorii au fost neliniștiți de viteza cu care SVB, axată pe startup-uri, al 16-lea creditor ca mărime din SUA, a fost doborâtă de retragerile clienților. Episodul de săptămâna trecută a șters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piață a băncilor americane, ceea ce a determinat oficialii guvernamentali să ia măsuri rapide în weekend pentru a încerca să restabilească încrederea în sistemul financiar.

FDIC a înființat duminică o bancă succesoare “punte” care va permite clienților să aibă acces la fondurile lor luni. Deponenții și debitorii Signature Bank vor deveni automat clienți ai băncii-punte, a precizat FDIC.

Autoritatea de reglementare l-a numit pe fostul director general al Fifth Third Bancorp (FITB.O), Greg Carmichael, în funcția de director general al băncii-punte.

Clienții Silicon Valley Bank vor avea acces la depozitele lor începând de luni, au declarat duminică oficialii americani. Guvernul federal a anunțat, de asemenea, acțiuni pentru a susține depozitele și a încerca să oprească orice repercusiuni mai ample.

Signature era o bancă comercială cu birouri pentru clienți privați în New York, Connecticut, California, Nevada și Carolina de Nord și avea nouă linii de afaceri naționale, inclusiv servicii bancare pentru proprietăți imobiliare comerciale și active digitale.

În septembrie, aproape un sfert din depozitele sale proveneau din sectorul criptomonedelor, dar banca a anunțat în decembrie că își va reduce depozitele legate de criptomonede cu 8 miliarde de dolari.

Signature Bank a anunțat în februarie că directorul său general, Joseph DePaolo, va trece la un rol de consilier senior în 2023 și va fi succedat de directorul operațional al băncii, Eric Howell. DePaolo a ocupat funcția de președinte și CEO de la înființarea Signature în 2001.

Banca a avut o relație de lungă durată cu fostul președinte Donald Trump și cu familia sa, furnizându-i lui Trump și afacerilor sale conturi curente și finanțând mai multe întreprinderi ale familiei. Signature Bank a tăiat legăturile cu Trump în 2021, în urma revoltelor mortale din 6 ianuarie de la Capitol Hill, și l-a îndemnat pe Trump să demisioneze.

Într-o declarație, guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a declarat că speră că acțiunile guvernului american de duminică vor oferi “o încredere sporită în stabilitatea sistemului nostru bancar”.

“Mulți deponenți la aceste bănci sunt întreprinderi mici, inclusiv cele care conduc economia inovației, iar succesul lor este esențial pentru economia robustă a New York-ului”, a spus ea.

Oficialii au declarat duminică că acționarii și anumiți deținători de datorii negarantate ale Signature Bank, precum și cei ai Silicon Valley Bank, nu vor fi protejați, iar conducerea superioară a ambelor bănci a fost înlăturată.

Orice pierderi pentru Fondul de asigurare a depozitelor al FDIC, folosit pentru a sprijini deponenții neasigurați, vor fi recuperate printr-o evaluare specială a băncilor, așa cum prevede legea, au declarat oficialii, mai menționează Reuters.

scroll to top