Închide

Simona Halep a primit un cadou special: cercetătorii clujeni au numit o insectă în onoarea ei

Avatar
Phlebotomus Simonahalepae

Phlebotomus simonahalepae. Sursa foto: Cazan, C.D., Sándor, A.D., Erisoz Kasap, O. et al. Sand fly fauna of South-Eastern Romania, with the description of Phlebotomus (Transphlebotomus) simonahalepae n. sp. (Diptera: Psychodidae). Parasites Vectors 14, 448 (2021).

Timp de citire: 2 minute

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca au descoperit în Dobrogea o nouă specie de insectă pe care au numit-o, în onoarea Simonei Halep, Phlebotomus simonahalepae, potrivit unui comunicat de presă al instituției de învățământ.

Descoperirea a avut loc în cadrul unui studiu pentru monitorizarea populației de vectori de boli transmisibile din România, finanțat de ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) și desfășurat în zona Canaraua Fetii din județul Constanța.

Rezultatele studiului au fost publicate în luna august 2021 în revista Parasites&Vectors.

Potrivit reprezentanților universității clujene, Simona Halep a fost de acord cu folosirea numelui său în acest scop.

Insecta nou descoperită este un flebotom, gen de insecte diptere, hematofage, cu răspândire pe toate continentele, dar mai abundente și mai diverse în zonele cu climat cald. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om și animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele.

Între anii 1910 și 1970, au fost semnalate opt specii de flebotomi, iar cercetările derulate în ultimii ani de specialiștii de la USAMV Cluj-Napoca au confirmat prezența a șase specii, plus această specie nouă, care a fost denumită în onoarea Simonei Halep. Astfel, numărul total de specii noi pentru știință descrise de cercetătorii colectivului Disciplinei de Parazitologie și Boli Parazitare al USAMV Cluj-Napoca în ultimii ani a ajuns la 12.

”Printre câteva sute de flebotomi colectați în zona Canaraua Fetii din județul Constanța, în cadrul studiului din 2018, am observat unul singur, total diferit. Mi-am dat seama atunci că este un exemplar aparte, dintr-un subgen care nu mai fusese semnalat la noi în țară. Au urmat apoi câteva investigații mai detaliate, iar în urma analizelor morfologice și genetice ne-am dat seama, împreună cu colaboratorii din Ankara, că avem de-a face cu o specie complet nouă pentru știință. Având la dispoziție un singur specimen, am decis la acea vreme să nu publicăm încă datele și să încercăm să mai colectăm câteva exemplare. Am continuat astfel colectările în aceeași zonă timp de încă două sezoane, în 2019 și în 2020. Fără rezultat, din păcate. Totuși, specimenul colectat de noi este fără dubiu un exemplar dintr-o specie necunoscută până la ora actuală și am decis într-un final să îl descriem ca un taxon nou”, explică Cristina Pop, principala autoare a studiului.

În legătură cu alegerea numelui, profesorul Andrei Mihalca, cel care a coordonat studiul, detaliază:

”Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată și, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferințe chiar despre flebotomi, conferință care s-a desfășurat în Galapagos. Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, și i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naștere al jucătoarei noastre de tenis (Constanța, n.n.). Cristina a fost imediat de acord și ne-am bucurat mult ulterior să primim și acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de inițiativa noastră. Dedicăm această descoperire științifică Simonei Halep, în semn de onoare și de apreciere pentru performanțele sale și pentru cum duce numele României în lume, așa cum ne străduim și noi în domeniul cercetării.”

scroll to top