Închide

”Situația este foarte gravă!” | Polonia sporește securitatea la principalul hub logistico-militar al țării

Avatar
Port Lotniczy Rzeszów Jasionka 1

Sursa foto: Aeroportul Rzeszów-Jasionka / Facebook.

Timp de citire: 3 minute

Autoritățile poloneze intensifică măsurile de securitate din jurul principalului centru de tranzit destinat ajutorului militar străin către Ucraina, în condițiile în care, în ultima săptămână, au avut loc o serie de arestări care cresc îngrijorările cu privire la operațiunile de sabotaj susținute de Rusia, transmite presa poloneză, citată de Bloomberg.

Ministrul de Interne de la Varșovia, Tomasz Siemoniak, a confirmat că se iau măsuri pentru a spori securitatea în jurul aeroportului Rzeszów-Jasionka. Situat la mai puțin de 100 km de granița cu Ucraina, aeroportul a fost hub-ul de tranzit pentru până la 90% din materialul militar occidental trimis către frontul din estul Ucrainei. De asemenea, a devenit principalul punct de escală pentru oficialii străini care vizitează Kievul.

”Avem de-a face cu un stat străin care desfășoară acțiuni ostile și – în limbajul militar – acțiuni cinetice pe teritoriul polonez. Așa ceva nu s-a mai întâmplat înainte”, a spus Siemoniak într-un interviu acordat presei de la Varșovia, fără a detalia măsurile de securitate suplimentare luate la aeroport.

Ministrul de Interne a mai spus că Polonia se confruntă cu un nivel fără precedent de interferențe străine. În urmă cu doar câteva zile, premierul Donald Tusk a anunțat că un număr de până la 12 persoane au fost reținute în cadrul unei operațiuni de destructurare a unor grupări care plănuiau presupuse acte de sabotaj pe teritoriul țării, având originea în Rusia.

Actele de sabotaj ar fi implicat incendieri, tentative de incendiere, precum și atacuri fizice asupra unor persoane sau obiective.

Aeroportul Rzeszów-Jasionka a apărut drept posibilă țintă a operațiunilor susținute de Kremlin în luna aprilie, când procurorii polonezi au arestat un bărbat suspect, pe care l-au acuzat că a participat la un complot de asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Bărbatul ar fi fost pregătit să colecteze informații despre măsurile de securitate ale aeroportului, ca parte din operațiunea de asasinat.

În luna martie a anului trecut, 16 cetățeni străini au fost reținuți, în Voievodatul Subcarpatia, din sud-estul Poloniei, sub suspiciunea că au participat la o rețea de supraveghere care monitoriza livrările către Ucraina. Orașul Rzeszów este capitala regională a Voievodatului Supcarpatia.

Agenții de securitate și polițiștii polonezi au confiscat atunci camere de luat vederi, dispozitive electronice și transmițătoare GPS de la cei reținuți.

”Situația este foarte gravă!”

Rolul critic al aeroportului nu s-a diminuat între timp, ba dimpotrivă. SUA au reluat transporturile de arme și materiale militare după ce Congresul a aprobat pachetul de 61 de miliarde de dolari, reținut timp de șase luni în sertarele Congresului, din cauza reticenței taberei republicane, întârziere care a lăsat forțele ucrainene să se lupte cu stocuri de muniție și armament în continuă scădere.

În cadrul investigației autorităților poloneze, este analizat rolul Kremlinului într-un incident petrecut la începutul acestei luni, când un centru comercial din Varșovia a fost cuprins de un incendiu devastator, în urma căruia clădirea a fost distrusă. Un alt caz suspect a implicat o presupusă încercare de a incendia o fabrică de vopseluri din Wrocław, în sud-vestul țării.

Ministrul Siemoniak a declarat că toate aceste acte recente de sabotaj au fost ordonate și coordonate de către serviciul rus de informații militare GRU, adăugând că metode similare sunt puse în aplicare în toată Europa. Acestea implică, de obicei, recrutarea a ceea ce el a descris drept ”agenți cu o singură sarcină”, recrutați din galeriile echipelor de fotbal sau din grupări de crimă organizată, persoane pregătite să comită astfel de acte în schimbul unor anumite sume de bani.

Ministrul a catalogat situația drept ”foarte gravă”, întrucât serviciile ruse au început să acționeze deliberat și fără perdea pe teritoriile statelor străine.

”Deja nu mai vorbim despre agenți de influență sau despre anumite activități online. Acum sunt, pur și simplu, niște indivizi tocmiți și gata să vină și să dea foc la orice”, a spus Siemoniak.

În calitate de ministru de Interne, acesta supraveghează și activitatea serviciilor interne de informații. Siemoniak și-a preluat portofoliul în această lună, după ce Tusk a întreprins o remaniere a cabinetului pe care îl conduce, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna iunie.

Siemoniak a ocupat funcția de ministru al Apărării în administrația anterioară a lui Tusk, din 2011 până în 2015.

scroll to top