Închide

Ski-pass-ul în Austria pe o singură zi ar putea ajunge chiar 70 de euro. Care e motivul?

Avatar
Ski Amade

Foto: https://www.facebook.com/skiamade

Timp de citire: 2 minute

Abonament de schi pe o singură zi cu 70 de euro? Totul este pe posibil iarna aceasta, spun operatorii de instalații de schi din landul austriac Stiria, chestionați de Kleine Zeitung. Marea problemă a scumpirii exagerate a ski-pass-ului pare a fi explozia costurilor cu energia electrică.

Operatorii din turism și din domeniul ospitalității sunt însă panicați de perspectiva expusă de administratorii de pârtii, care le-ar reduce drastic numărul de oaspeți tocmai acum când se arată o “iarnă a recuperării”, cu tot mai puține restricții pandemice.

„70-ul” bântuie de zile întregi zonele de schi mari din Alpi. Însă nu este vorba de anii ’70, ci de tariful în euro al unei zile de schi în Alpi, tarif care a declanșat temeri și neliniște în Austria.

Deocamdată par a fi zvonuri conform cărora, ca urmare a prețurilor galopante la energie, biletul de transport cu instalația de cablu pe o singură zi ar putea depăși deja pragul de 70 de euro anul acesta, după pragul-record de 60 de euro atins anul trecut.

Georg Bliem, șeful celei mai mari companii de schi din Stiria, Planaibahnen, nu este de acord:

„Nu, cu siguranță vom rămâne sub 70 de euro pentru biletul de o zi pentru adulți și vor exista și reduceri pentru cei care fac rezervări anticipate”.

Dar oare marii munți schiabili din jurul celebrei stațiuni stiriene Schladming, de la Hauser Kaibling,  Planai, Hochwurzen până la Reiteralm, pot ieși atât de ușor din sistemul de prețuri al asociației „Ski Amadé” din care fac parte?

Domeniul se extinde până departe, din Stiria în Salzburgerland, unde se zvonește deja că ziua de schi va costa 70 de euro. Bliem începe să dea înapoi și acceptă că există totuși posibilitatea scumpirii:

„Biletul de o zi, da, dar nu și biletele de mai multe zile”, spune Bliem, care ar vrea să aibă prețurile fixate până la sfârșitul lunii august.

Rămâne de văzut dacă alte domenii mari schiabile în afara Ski Amadé vor trece la scumpiri obligate de creșterea costurilor cu energia electrică. Vom reveni cu siguranță pe subiect imediat ce tarifele pentru iarnă sunt oficial comunicate.

scroll to top