Închide

Slovacii se pot imuniza acum și cu vaccinul produs de Novavax, preferat de sceptici

Avatar
Novavax Getty

Foto: Getty

Timp de citire: 2 minute

Slovacia a introdus joi noul vaccin anti-COVID-19 produs de Novavax, despre care experţii speră că va fi pe placul scepticilor, deoarece este realizat cu ajutorul unei tehnologii mai convenţionale, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această ţară, potrivit AFP și AGERPRES.

Cu 5,4 milioane de locuitori, ţara are unul dintre cele mai scăzute niveluri de vaccinare din UE, doar 51% dintre slovaci fiind complet vaccinaţi.

Vaccinarea cu noul ser a început joi în două spitale, iar altele vor urma”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, Zuzana Eliasova.

Până luni, Nuvaxovid ar trebui să fie disponibil în 46 de centre de vaccinare din întreaga ţară, a precizat ea.

La sfârşitul lunii decembrie, Comisia Europeană a autorizat serul companiei americane ca al cincilea vaccin oficial care va fi utilizat în întreaga Uniune Europeană.

Ministrul slovac al Sănătăţii, Vladimir Lengvarsky, a salutat vestea, comentând:

“Cred că oamenii ar putea fi interesaţi să se vaccineze cu un vaccin convenţional”.

Imunologii slovaci au salutat, de asemenea, introducerea noului vaccin.

“Aştept cu nerăbdare să folosesc Nuvaxovid, deoarece ar putea creşte disponibilitatea slovacilor de a se vaccina”, a afirmat şi Peter Visolajsky, preşedintele sindicatului medicilor.

Spre deosebire de vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, serul creat de compania americană Novavax utilizează o tehnologie considerată clasică, similară celei folosite pentru producerea vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, care datează de câteva decenii şi sunt utilizate pe scară largă în lume.

Serul produs de Novavax este un vaccin “sub-unitar” bazat pe proteine recombinate, care declanşează o reacţie imunitară, fără prezenţa unui virus.

Potrivit lui Visolajsky, faptul că precedentele vaccinuri anti-COVID-19 au fost testate pe celule stem de la fetuşi avortaţi ar fi putut descuraja credincioşii slovaci să se vaccineze.

“Folosirea unei tehnologii dovedite şi mai convenţionale poate fi un argument important în Slovacia”, a declarat el pentru AFP.

Joi, puţin sub două mii de slovaci s-au înregistrat pentru a primi noul vaccin.

Slovacia a comandat 600.000 de doze de vaccin produs de Novavax. Primele 93.000 de doze au sosit săptămâna trecută.

Ultimul val de coronavirus, alimentat de varianta Omicron, a adus în februarie un vârf de 20.000 de cazuri zilnice în Slovacia, însă de atunci numărul de cazuri a scăzut la circa 12.000 miercuri.

Până în prezent, în Slovacia au fost raportate peste 1,5 milioane de cazuri de COVID-19 şi cel puţin 18.817 decese provocate de această boală de la începutul pandemiei.

scroll to top