Închide

Soluție antiinflație pe Wall Street: creșterea substanțială a bonusurilor pentru angajați

Avatar
stock exchange, win, boom

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Firmele de pe Wall Street au găsit o modalitate aparent simplă de a învinge inflația pentru angajații lor: să mărească doar bonusurile anuale până la sume record. Bonusul mediu de pe Wall Street pentru 2021 a atins un record de 257.500 de dolari, în creștere cu 20% față de 213.700 de dolari în anul precedent, potrivit estimărilor publicate miercuri de New York State Comptroller, Thomas DiNapoli, relatează CNN.

Plățile sunt, evident, o veste bună pentru angajații din industria valorilor mobiliare, care reprezintă 5% dintre angajații din sectorul privat din New York City. Dar, din moment ce salariul lor reprezintă o cincime din salariile din sectorul privat al orașului, bonusurile mari sunt, de asemenea, o veste bună pentru companiile fiscale. DiNapoli a estimat că, ca urmare a plăților record pentru 2021, orașul își va depăși veniturile așteptate din impozitele pe venit.

În total, Wall Street a plătit aproximativ 45 de miliarde de dolari în timpul sezonului de bonusuri din decembrie până în martie, ceea ce reprezintă o creștere cu 8 miliarde de dolari față de totalul de bonusuri de anul trecut. Desigur, cât a primit angajatul mediu de pe Wall Street pentru 2021 a depins de banii pe care angajatorul lor i-a pus deoparte pentru compensarea totală.

Bonusuri record

Goldman Sachs, de exemplu, a declarat că a pus deoparte 17,7 miliarde de dolari pentru cheltuielile totale de compensare anul trecut, o creștere de 33% față de 2020. Aceasta înseamnă o medie de aproape 404.000 de dolari pentru cei 43.900 de angajați ai companiei, inclusiv salariile și bonusurile.

DiNapoli a atribuit bonusurile record creșterii profiturilor de pe Wall Street, dar a atras atenția că redresarea economică inegală din pandemie și tulburările geopolitice ar putea conduce la scăderea bonusurilor pentru 2022.

„Piețele sunt turbulente, deoarece redresarea altor sectoare rămâne lentă și inegală, iar Rusia poartă un război fără scuză împotriva libertății Ucrainei. În New York, nu vom reveni la puterea noastră economică pre-Covid până când mai mulți newyorkezi și mai multe sectoare — comerțul cu amănuntul, turismul, construcțiile, artele și altele — se vor bucura de un succes similar”, a spus DiNapoli.

Și chiar și atunci când aceste sectoare își vor reveni, mulți muncitori americani nu se vor apropia nicidecum să câștige un bonus de șase cifre, cu atât mai puțin un venit de șase cifre.

Aproape 52 de milioane de muncitori — sau aproape o treime din forța de muncă a națiunii americane — câștigă mai puțin de 15 dolari pe oră, potrivit unui studiu realizat de Oxfam America. Acești muncitori, al căror venit anual este mai mic de 31.200 USD, sunt în mod disproporționat femei și oameni de culoare.

scroll to top