Închide

Șomajul în Franţa este la cel mai redus nivel din ultimii 37 de ani

Avatar
eiffel tower, france, paris

Fotografie de nuno_lopes pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Rata şomajului în Franţa a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 37 de ani în trimestrul doi din 2020, când oamenii nu au mai căutat de lucru, în urma măsurilor de izolare introduse pe plan global pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, a anunţat Institutul Naţional de Statistică, citat de Reuters.

În perioada aprilie-iunie 2020, rata şomajului a scăzut la 7,1%, de la 7,8% în primul trimestru din acest an, ajungând la cel mai redus nivel din trimestrul doi din 1983, când se situa la 7%. Datele privind piaţa forţei de muncă din primele două trimestre din 2020 sunt denaturate din cauza restricţiilor, care au fost în vigoare de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai, şi care au redus numărul celor clasificaţi ca fiind şomeri, fiind imposibil pentru ei să-şi găsească de lucru, a precizat institutul.

“Scăderea semnificativă a ratei şomajului în trimestrul doi din 2020 nu este rezultatul îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţa forţei de muncă ci este un efect al măsurilor de izolare”, informează institutul.

Numărul persoanelor care vor un loc de muncă sat nu sunt consideraţi şomeri conform definiţiei OIM a urcat cu 1,9 puncte procentuale, la 6% din populaţia activă, cel mai ridicat nivel din 2003, de când institutul publică aceste statistici. În ultimul trimestru din 2019, rata şomajului a scăzut la 8,1%, continuând tendinţa descrescătoare, de la 9,5% în trimestrul doi din 2017, când preşedintele Emmanuel Macron a început liberalizarea pieţei de muncă din Franţa.

scroll to top