Sondaj BNR asupra creditării companiilor nefinanciare și a populației
În contextul situației create de pandemia COVID-19, standardele de creditare pentru împrumuturile destinate populației s-au înăsprit, devenind într-o oarecare măsură mai restrictive atât în cazul împrumuturilor imobiliare (pentru un procent net de peste 57 la sută din bănci), cât și în cel al creditelor de consum (pentru un procent net de peste 77 la sută din bănci), potrivit unui sondaj publicat de Banca Națională a României.
La nivelul sectorului companiilor financiare, băncile (în procent net de 20 la sută) au înăsprit într-o oarecare măsură standardele de creditare. Așteptările pentru următoarea perioadă (T3 2020) sunt de menținere relativ constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri, în timp ce în cazul creditelor de consum aproximativ jumătate dintre bănci estimează menținerea neschimbată a acestora, 21 la sută se așteaptă la creșterea într-o oarecare măsură a restrictivității, iar 17 la sută mizează pe relaxarea standardelor de creditare în următorul trimestru. În cazul sectorului companiilor nefinanciare, pentru T3 2020, instituțiile de credit (în procent net de circa 25 la sută) prognozează înăsprirea standardelor de creditare.
COMPANII NEFINANCIARE
- Standardele de creditare, pentru un procent net de circa 20 la sută din bănci, au devenit mai restrictive în T2 2020, pe fondul înăspririi acestora pentru toate tipurile de maturități atât în cazul corporațiilor, cât și în cel al IMM. Cu toate acestea, majoritatea băncilor au menținut constante standardele de creditare. În T3 2020, 75 la sută din bănci prognozează menținerea constantă a standardelor de creditare. În procent net de circa 25 la sută, instituțiile de credit estimează înăsprirea standardelor de creditare, mai ales pe palierul creditelor aferente IMM, indiferent de scadență. Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației.
- Termenii creditării au înregistrat evoluții mixte în T2 2020. Marea majoritate a băncilor au menținut neschimbați termenii creditării, însă după procentul net se observă că spread-ul ratei medii de dobândă la credite față de IRCC/ ROBOR, costurile creditării altele decât dobânzile și scadența maximă s-au relaxat, în timp ce standardele băncilor în ceea ce privește prima solicitată pentru creditele mai riscante și cerințele de colateral/garanții au devenit mai restrictive.
- Cererea de credite din partea companiilor, în opinia unei ponderi majoritare din bănci, a fost relativ constantă. Însă, analizând după soldul conjunctural, un procent net de circa 5 la sută din instituțiile de credit au declarat că cererea de împrumuturi s-a majorat, tendință determinată de creșterea solicitărilor pentru finanțări pe termen lung din partea IMM.
- În T2 2020, pentru aproximativ o treime din bănci, riscul de credit la nivelul sectorului companiilor nefinanciare a fost apreciat ca fiind în creștere. În opinia unei ponderi de peste 50 la sută din bănci, pentru majoritatea sectoarelor de activitate riscul de credit s-a menținut relativ constant, excepții fiind turismul și transporturile.
- Băncile au raportat într-o proporție moderată (procent net de 15 la sută) o creștere a solicitărilor de credit respinse în T2 2020.
POPULAȚIE
- Cel de-al doilea trimestru al anului 2020 a marcat o înăsprire a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populației (94,4 la sută procent net din bănci în cazul creditelor de consum, respectiv 65,5 la sută procent net din bănci pentru creditele imobiliare). În următorul trimestru (T3 2020), instituțiile de credit estimează menținerea relativ constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri. În cazul creditelor de consum, aproximativ jumătate dintre bănci se așteaptă la păstrarea nemodificată a standardelor, 21 la sută prognozează creșterea într-o oarecare măsură a restrictivității, iar 17 la sută mizează pe relaxarea acestora.
- Termenii creditării care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare au fost spread-ul ratei medii de dobândă la credite față de IRCC/ROBOR (procent net de 6,2 la sută), ponderea maximă a creditului în valoarea garanției imobiliare (LTV) (procent net de 21 la sută) și ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar (procent net de 10,3 la sută), în timp ce costurile creditării altele decât dobânzile au înregistrat o relaxare într-o anumită măsură (procent net de 12,2 la sută).
- În ceea ce privește cererea pentru credite, băncile autohtone au raportat într-o proporție ridicată scăderi atât pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe sau terenuri (procent net de peste 65 la sută), cât și pentru creditele de consum (procent net de peste 94 la sută). Așteptările pentru următoarea perioadă se îndreaptă preponderent către diminuarea cererii pentru creditele imobiliare (procent net de 46 la sută), în timp ce în cazul creditelor de consum o pondere substanțială a băncilor respondente (în procent net de peste 50 la sută) estimează creșterea cererii.
- Evoluția ponderii solicitărilor de credit respinse raportată de către instituțiile de credit este una ascendentă în cazul ambelor categorii de împrumuturi ce se adresează populației (10,1 la sută procent net în cazul creditelor imobiliare și 49,3 la sută în cel al creditelor de consum).