Închide

S&P Dow Jones Indices a eliminat Tesla din indicele S&P 500 ESG. Musk a răbufnit pe Twitter

Avatar
Tesla Model 3 Headlights in Dever

Fotografie de Vlad Tchompalov pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

S&P Dow Jones Indices a eliminat producătorul de maşini electrice Tesla din indexul său S&P 500 ESG, invocând existenţa unor probleme care include acuzaţii de discriminare rasială şi accidente legate de vehiculele sale cu pilot automat, o măsură care a provocat miercuri tweet-uri critice din partea CEO-ul Tesla, Elon Musk, transmite Reuters.

Alţi factori care au contribuit la această măsură, intrată în vigoare pe 2 mai, au inclus lipsa de detalii publice din partea Tesla legate de strategia sa pentru emisii de carbon reduse sau codurile de conduită în afaceri, a declarat Margaret Dorn, şefa indicilor ESG a organizaţiei pentru America de Nord, într-un interviu.

Chiar dacă Tesla contribuie la reducerea emisiilor cu maşinile sale electrice, a spus Dorn, problemele sale şi lipsa dezvăluirilor faţă de colegii din industrie ar trebui să ridice îngrijorări pentru investitorii care doresc să judece compania în funcţie de criteriile de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG).

”Nu poţi lua pur şi simplu declaraţia de misiune a unei companii, ci trebuie să te uiţi la practicile sale în toate acele dimensiuni cheie”, a spus ea.

Reprezentanţii Tesla nu au răspuns imediat la întrebări. Dar, după ce indexul s-a schimbat, CEO-ul Tesla, Elon Musk, a scris miercuri pe Twitter că:

”ESG este o înşelătorie. A fost folosit de falşi războinici ai justiţiei sociale”.

Decizia scoate în evidenţă o controversă tot mai mare cu privire la modul de a evalua performanţa corporativă.

Investitorii preocupaţi de probleme precum diversitatea şi schimbările climatice au alocat bani în fonduri folosind criterii ESG pentru a alege acţiuni, ridicând întrebări despre cât de eficient promovează fondurile schimbarea sau dacă s-au implicat prea mult în stabilirea politicii.

S&P Dow Jones Indices este deţinută în majoritate de S&P Global Inc.

Excluderea Tesla a făcut parte dintr-un grup de modificări aduse indicelui S&P 500 ESG, datând din 22 aprilie, potrivit unui anunţ. Printre completările la index s-a numărat şi Twitter, platforma de socializare cu care Musk are un acord de cumpărare. Dorn şi alţii nu au descris imediat motivele pentru care a fost adăugată Twitter.

scroll to top