Închide

S&P: Ratingul Rusiei pentru datoriile în valută, retrogradat la ”faliment selectiv”

Avatar
moscow, kremlin, russia

Zidurile Kremlinului. Fotografie de joneybrain pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Agenția internațională de rating Standard and Poor’s (S&P) a coborât sâmbătă ratingul Rusiei în valută la “default selectiv” din cauza riscurilor crescute ca Moscova să nu fie capabilă sau să nu dorească să îşi onoreze angajamentele faţă de străinii care i-au cumpărat obligaţiunile, potrivit agenției de presă Reuters.

Lovită de valuri de sancţiuni din cauza invaziei sale în Ucraina, Rusia s-ar putea confrunta cu prima sa incapacitate de plată externă suverană din ultimul secol, după ce săptămâna aceasta a făcut aranjamente pentru a rambursa o obligaţiune internaţională în ruble, chiar dacă plata era scadentă în dolari.

Agenţia de rating S&P a precizat într-un comunicat că a înţeles că, luni, Rusia a efectuat în ruble plăţile cuponului şi a principalului pentru euroobligaţiunile denominate în dolari.

”În prezent, nu ne aşteptăm ca investitorii să poată converti aceste plăţi în ruble în sume în dolari echivalente cu sumele datorate iniţial sau ca guvernul să convertească aceste plăţi în perioada de graţie de 30 de zile”, a susţinut agenţia.

Este probabil că sancţiunile impuse Rusiei să fie amplificate şi mai mult în următoarele săptămâni, a declarat agenţia, „împiedicând voinţa şi abilităţile tehnice ale Rusiei de a onora termenii şi condiţiile obligaţiilor sale faţă de deţinătorii de datorii străine”.

Ministrul de finanţe al Rusiei a declarat, joi, că ţara va face tot posibilul pentru a-şi plăti creditorii, dar investitorii în obligaţiunile internaţionale ale Rusiei se confruntă cu o cale din ce în ce mai incertă de a-şi recupera banii în cazul în care ţara intră în incapacitate de plată.

S&P atribuie un rating de “faliment selectiv” al obligaţiilor atunci când consideră că debitorul a intrat selectiv în incapacitate de plată pentru o anumită emisiune sau clasă de obligaţii, dar va continua să îşi îndeplinească în timp util obligaţiile de plată pentru alte emisiuni sau clase de obligaţii.

Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe după revoluţia din 1917, dar obligaţiunile sale au devenit acum un punct fierbinte în lupta economică cu ţările occidentale.

O intrare în incapacitate de plată era de neimaginat până de curând, Rusia fiind cotată ca fiind de categoria “investment grade” în perioada premergătoare invaziei sale din 24 februarie în Ucraina, pe care Moscova o numeşte o “operaţiune militară specială”.

scroll to top