Închide

Spania: Inflația pe 12 luni depășește 10% în iunie, pentru prima dată din 1985

Avatar
spain, flag, flutter

Fotografie de Efraimstochter pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Inflația în Spania pe 12 luni a crescut la 10,2% în iunie, depășind pentru prima dată 10% din aprilie 1985, de la 8,7% în luna precedentă, potrivit datelor preliminare prezentate de Institutul Național de Statistică din Spania (INE), informează Reuters,

Inflația de bază, care nu include prețurile volatile la alimente și energie, a crescut la 5,5% față de anul trecut, de la 4,9% cu o lună mai devreme, fiind cea mai mare din august 1993, arată datele INE.

Inflația din Spania armonizată la Uniunea Europeană a fost de 10,0% în iunie, în creștere față de luna precedentă, când a fost de 8,5%.

„Veștile din ultimele săptămâni nu sunt pozitive… reducerile exporturilor de gaze și petrol ale Rusiei accelerează creșterea prețurilor la energie”,

a declarat miercuri ministrul Economiei Nadia Calvino în parlament.

Invazia Ucrainei de către Rusia și presiunea ulterioară asupra piețelor energetice și alimentare au alimentat inflația, care deja se accelera pe măsură ce economia globală s-a redeschis după pandemia de coronavirus.

În Spania, potrivit INE, această evoluție a prețurilor este cauzată în principal de creșterea prețurilor la carburanți, care au fost mai mari în această lună decât în ​​iunie 2021, și a alimentelor și băuturilor nealcoolice, care au rămas constante în iunie anul trecut.

De asemenea, influențează creșterea prețurilor de consum naționale și costurile hotelurilor, cafenelelor și restaurantelor, care au crescut toate față de anul trecut, potrivit INE.

Creșterea costului vieții în Spania pune presiune asupra guvernului premierului Pedro Sanchez, care a adoptat sâmbătă o a doua serie de măsuri, în valoare de 9 miliarde de euro (9,45 miliarde de dolari), pentru a ajuta gospodăriile sărace să facă față inflației.

Creșterea prețurilor de consum „demonstrează gravitatea situației și măsurile pe care le luăm sunt adecvate”,

a declarat Sanchez miercuri dimineață la postul local de radio Cadenza SERA.

scroll to top