Închide

Specialiștii avertizează că o furtună solară puternică ar putea provoca pagube uriașe

Avatar
heaven, clouds, cloud shape

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Specialiștii avertizează că o furtună solară puternică ar putea provoca întreruperi totale de curent, cât şi o implozie a internetului.  Potrivit unei analize The Washington Post, furtuni solare devastatoare apar o dată la 100 de ani, iar ultima a avut loc în 1921, informează B1.

Avertisment privind furtunile solare

O furtună solară care are un impact la 93 de milioane de mile distanță nu este doar teoretică. S-a întâmplat, uneori subtil, alteori dramatic. Erupțiile solare apar frecvent, dar în general nu cu suficientă forță pentru a produce efecte dăunătoare asupra Pământului. Oamenii de știință pot identifica trei furtuni în ultimii 150 de ani de magnitudine suficientă pentru a provoca perturbări reale: una în 1859, una în 1872 și una în 1921. Prima dintre acestea, denumită pe scară largă ca Evenimentul Carrington, a defectat aparate telegrafice în întreaga lume. Unele dintre ele au provocat scântei; unele au încetat să mai funcționeze.

În zilele noastre, sunt multe de care să vă faceți griji. Aproape tot ceea ce se bazează lumea modernă ar putea eșua dacă ar fi dezactivat de o furtună solară suficient de gravă. Fenomenele precum erupțiile solare mari și CME-urile sunt cele mai frecvente în perioadele de „maxim solar” care au loc aproximativ la fiecare 11 ani – următorul în jurul anului 2025. Vestea bună este că cercetătorii estimează că furtunile de o magnitudine suficientă pentru a provoca ravagii reale apar doar o dată la sută. Vestea proastă este că probabil că suntem în întârziere.

Cel mai important lucru de știut este că nu este nevoie să intri în panică. Există totuși o nevoie de pregătire.

Cel mai înfricoșător lucru despre erupțiile solare este perioada scurtă de timp pe care oamenii o au pentru a răspunde la ele – aproximativ opt minute în care este nevoie de orice lucru care se mișcă cu viteza luminii pentru a ajunge în atmosfera Pământului de la soare. Cele mai severe erupții de „clasa X” pot dezlănțui aceeași cantitate de putere ca 10 miliarde de megatone de TNT, care ne poate perturba ionosfera și poate perturba orice proces care se bazează pe semnalele transmise din spațiu.

Radiourile ar putea fi complet offline, făcând imposibilă nu numai ascultarea stației locale NPR, ci și comunicarea cu avioanele și navele. Sistemele GPS pot deveni inexacte – nu contează puțin pentru operațiunile militare sau platformele de petrol și gaze naturale, care depind de datele de locație perfect precise. Alte industrii care depind de date de sincronizare la fel de precise, de la finanțe la mass-media, pot avea, de asemenea, probleme.

Toate acestea sunt temporare. Dar sateliții mai aproape de noi, pe orbita inferioară a Pământului, pot suferi, de asemenea, defecțiuni în urma unei furtuni destul de puternice. Ei pot ieși din poziția lor tipică datorită tragerii, după ce radiația crește densitatea atmosferei înconjurătoare. Acest lucru poate duce la o coliziune pe orbită sau la prăbușirea sateliților pe Pământ. Asta s-a întâmplat cu 38 din cei 49 de noi sateliți din flota Starlink a lui Elon Musk în 2022, iar furtuna responsabilă a fost considerată destul de ușoară.

Pagube uriașe

Riscul este cel mai mare nu pentru curentul electric care circulă local de la o substație din apropiere către casa, școala sau biroul dvs., ci pentru energia care călătorește către acele substații de la instalații mari, centrale, unde este generată energie. Asta înseamnă că mulți oameni ar putea suferi o întrerupere de curent în același timp .

Ejecțiile de masă coronală pot provoca pagube însemnate. CME-ul care a lovit planeta în 1989 a reuşit să doboare toată rețeaua electrică din Quebec și a lăsat fără curent electric 6 milioane de oameni timp de nouă ore, interferând cu alte părți ale rețelei nord-americane și provocând daune în Europa. Mai mult, CME-urile amenință sateliții în moduri diferite față de simplele erupții solare. Sateliții pot suferi pagube fizice din cauza particulelor, inclusiv a „electronilor ucigași” supraîncărcați, care se lovesc direct de componente hardware cheie sau care pot provoca disfuncționalități majore aparatelor afectate. De asemenea, există şanse ca un CME să afecteze cablurile de internet submarine, împiedicând accesul la internet la nivel global.

Un raport al Academiei Naționale de Științe din SUA estimează că o furtună solară cu adevărat dezastruoasă ar putea costa până la două trilioane de dolari numai în primul an. Nu numai că transformatoarele și alte echipamente arse ar trebui să fie înlocuite, dar fiecare oră de întrerupere a curentului electric, care ar putea dura luni de zile, ar avea un cost enorm – afectând economia mondială și viața de zi cu zi a oricărei persoane.

scroll to top