Închide

Speculații privind „dezastrul de mediu” care are loc în râul Oder din Germania și Polonia

Avatar
carp, cyprinus carpio, dead

Fotografie de schuetz-mediendesign pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Speculațiile cresc cu privire la cauza unui „dezastru de mediu” în Germania și Polonia, în urma morții în masă a peștilor din râul Oder. La sfârșitul lunii iulie, mii de pești fără viață au început să apară pe malul râului Oder, de-a lungul granițelor Germaniei și Poloniei, potrivit Euronews.

De atunci, oficialii au încercat să stabilească cauza morții în masă, despre care spun că va dura ani să se recupereze, deoarece râul este avariat atât de grav.

Testele de laborator privind sursa dezastrului nu au detectat mercur, a declarat ministrul polonez al Mediului sâmbătă.

Autoritățile cred că peștii au fost probabil otrăviți.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat vineri că „cantități uriașe de deșeuri chimice” au fost probabil aruncate în cel de-al doilea râu ca lungime al țării sale.

El a promis că va face tot posibilul pentru a limita devastarea mediului, ministrul polonez de interne oferind ulterior o recompensă de 1 milion de zloți (200.000 de dolari) oricărei informații despre cine era responsabil pentru poluarea râului.

Anna Moskwa, ministrul climei și mediului, a declarat că analizele probelor de râuri prelevate atât în ​​Polonia, cât și în Germania au relevat niveluri ridicate de sare.

Studiile de toxicologie cuprinzătoare sunt încă în curs de desfășurare în Polonia, a spus ea.

Scriind pe Twitter, Moskwa a spus că rezultatele testelor transmise din Germania nu au arătat până acum o prezență ridicată a mercurului.

Moartea peștelui este „atipică”, a declarat Axel Vogel, ministrul Mediului pentru statul german Brandenburg, estimand că „tone” de pește probabil au pierit deja.

„Amploarea morții peștilor este șocantă. Aceasta este o lovitură pentru Oder ca cale navigabilă de mare valoare ecologică, din care probabil că nu se va mai recupera mult timp”, a spus el.

Moartea peștilor este adesea cauzată de distorsiunea nivelului de oxigen atunci când nivelul apei este prea scăzut. Acesta este cazul în Germania și Polonia, pe fondul secetei istorice care a cuprins Europa.

„Dar am observat o creștere a nivelului de oxigen timp de câteva zile, ceea ce indică faptul că o substanță străină a fost introdusă și a cauzat toate acestea”, a spus Vogel.

Michel Tautenhahn, șef adjunct al Parcului Național Valea Oderului din Germania, a spus că mai mult decât doar pești au fost prinși în dezastru.

„Sunt profund șocat”, a spus el reporterilor. „Simt că văd zeci de ani de muncă ruinate… Apa este viața noastră”.

Tautenhahn a spus că o mulțime de alte animale marine, cum ar fi midiile, au cedat și ele.

„Peștii sunt doar vârful aisbergului”, a spus el.

Oderul a fost considerat un râu relativ curat de mulți ani, susținând aproximativ 40 de specii de pești.

În Polonia, autoritățile au fost acuzate de o reacție lentă, după ce au început să iasă la suprafață rapoarte despre un număr imens de pești morți spălați pe mal.

Doi oficiali polonezi au fost demiși pentru ceea ce prim-ministrul țării a descris ca întârziere în răspunsul lor.

„Dacă ajung la concluzia că a existat o încălcare gravă a obligațiilor, vor fi trase și alte consecințe”, a spus el. „Pentru mine, însă, cel mai important lucru este să rezolv acest dezastru ecologic cât mai curând posibil, pentru că natura este moștenirea noastră comună. Este un bun național”, a spus Morawiecki.

scroll to top