Închide

Statul investește milioane de lei în sistemul antigrindină, dar fermierii nu îl mai vor

Avatar
first snow, hail, summerotakoeleto

Fotografie de LoraPalner pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Statul investește milioane de lei în sistemul antigrindină, dar fermierii nu îl mai vor. Aceștia spun că folosirea rachetelor antigrindină favorizează apariția secetei, potrivit Digi24.

Fermierii sunt nemulțumiți de sistemele antigrindină. Ei spun că odată ce se lansează rachetele antigrindină, nu distrug doar grindina, ci și norii, și apoi lipsesc precipitațiile.

Fermierii din Prahova spun că nivelul precipitațiilor a scăzut cu 300 de litri pe an, într-o zonă unde se folosește sistemul antigrindină. Culturile au scăzut cu 30%, din cauza secetei.

Nemulțumirile au ajuns la Ministerul Agriculturii, iar ministrul Florin Barbu a spus că rachetele antigrindină, în câteva județe, vor fi lansate doar cu aprobarea sa. Este vorba de județele Prahova, Vaslui, Buzău, Iași.

Cu toate acestea, în ultima ședință de guvern s-a aprobat o suplimentare a bugetului pentru acest sistem, ca să se extindă și în partea de nord a țării, mai ales în Suceava.

Banii vor fi investiți și într-un studiu care să determine dacă fermierii au dreptate, pentru că autoritatea care se ocupă de sistemul antigrindină îi contrazice, spunând că precipitațiile au crescut cu 20% în zonele unde a fost folosit.

scroll to top