Statul New York le va cere marilor companii de modă să își publice politicile de sustenabilitate

, , ,
Autor:    -  
Woman holding shopping bag
Fotografie de freestocks.org pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

New York va deveni primul stat din SUA care va cere marilor branduri globale de modă să își facă publice politicile privind impactul asupra climei și politicile de sustenabilitate și responsabilitate socială, precum și să ia măsuri pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră, conform unui proiect de lege introdus în legislatura statului, relatează Bloomberg.

Dacă va fi adoptată și promulgată, noua lege privind ”sustenabilitatea și responsabilitatea socială în industria modei” se va putea aplica unor giganți ai sectorului de profil, precum Armani, LVMH, Nike și altor companii de fashion, cu profituri anuale de peste 100 de milioane de dolari la nivel mondial, care derulează operațiuni de afaceri în statul New York.

Companiile care nu ar respecta legea, vor putea fi amendate cu până la 2% din cifra de afaceri, sumă estimată la cel puțin 450 de milioane de dolari.

Industria modei produce până la 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit Națiunilor Unite.

Proiectul de lege a fost prezentat în legislativul new-york-ez în luna octombrie și a fost trimis miercurea trecută unei comisii legislative.

Potrivit acestuia, companiile din industria modei vor fi nevoite să descrie pe larg cel puțin jumătate din furnizorii lor, în termeni de volume de mărfuri, identificându-le efectele negative asupra mediului prin emisiile de gaze cu efect de seră, prin utilizarea apei și a diferitelor substanțelor chimice. De asemenea, companiilor li se va cere să își stabilească obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie în lanțurile lor de aprovizionare. În plus, vor fi nevoite să dezvăluie natura și cantitățile de materiale produse anual de furnizorii lor, precum și ponderea utilizării materialelor reciclate în cadrul proceselor de producție.

O altă prevedere va obliga companiile să raporteze salariile plătite de furnizorii lor, atât nominal, cât și în raport cu salariile minime și cu nivelul mediu de trai din țările în care își desfășoară activitatea.

Aceste date vor fi publicate pe website-urile companiilor, iar procurorul general al statului New York va trebui să publice un raport anual în care să identifice companiile despre care consideră că încalcă legea.

Totodată, cetăţenilor statului li se va permite să introducă acţiuni civile în justiţie, prin care să ceară impunerea respectării legislaţiei în materie.

Amenzile aplicate companiilor de îmbrăcăminte în baza noilor reguli vor intra într-un nou fond de beneficii comunitare, care va fi folosit pentru a sprijini proiecte de protecție a mediului.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!