Închide

Bloomberg: România se pregătește să majoreze rata dobânzii. BNR: dobânda crește (doar) la 2%

Avatar
Dobanzi Depozite Img2

Foto: hywards/ FreeDigitalPhotos.net

Timp de citire: 2 minute

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât luni majorarea ratei dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază, până la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022, precum şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, potrivit unui comunicat al BNR, citat de Agerpres.

Creșterea dobânzilor era așteptată în unanimitate de economiștii chestionați de Bloomberg. 6 din cei 11 analiști din panelul publicației americane considerau că factorii de decizie care stabilesc la București ratele dobânzilor ar urma să accelereze ritmul de înăsprire a politicii monetare, majorând rata de referință cu 50 de puncte de bază, până la 2,25%.

Ceilalți cinci economiști — care au și avut dreptate — au prezis o creștere de până la o rată de 2%.

Analiza Bloomberg aprecia că România ar putea fi forțată să-și reconsidere reticența de a apăsa accelerația în vederea unei creșteri mai rapide ale ratelor, în fața unei creșteri extinse a prețurilor la energie, care alimentează presiunile inflaționiste.

Cu doar câteva luni în urmă, România avea cea mai mare rată a dobânzii dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene — dar acum este în urma altor state est-europene din afara zonei euro, după ce ultimele două majorări au fost cu doar 25 de puncte de bază.

930x 1
foto: Bloomberg

”Banca centrală a rămas, până în prezent, mai puțin agresivă în cadrul ciclului său de majorare, fapt datorat probabil întârzierii redresării pieței muncii din România, în comparație cu vecinii săi, dar și traiectoriei fiscale dominate de incertitudine politică. Cu toate acestea, ne așteptăm ca banca să își accelereze ritmul în lunile următoare”, a declarat Raffaella Tenconi, economist londonez la Wood & Company, într-o notă pentru investitori.

Tenconi estimează că rata cheie va crește la 4% până la sfârșitul acestui an și va ajunge chiar la 4,5% până la sfârșitul lui 2023.

Banca centrală nu se așteaptă ca inflația să revină la intervalul-țintă până la sfârșitul anului 2023, creșterea prețurilor urmând să depășească pragul de 5% la sfârșitul acestui an. În noiembrie, prețurile de consum au fost cu 7,8% mai mari față de anul precedent.

Pe de altă parte, potrivit estimărilor, creșterea economică va fi printre cele mai rapide de pe continent, deși noul val al pandemiei de Covid-19 și restricțiile impuse pentru a încerca limitarea răspândirii virusului ar putea reduce cererea de consum.

scroll to top