Închide

Stenograma rușinii pentru PNL | Ciolacu dă ordine, Ciucă execută. Liberalii, la mâna PSD

Avatar
Psd Pnl Udmr Coalitie

Foto: national.ro

Timp de citire: 3 minute

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, se comportă ca șef al coaliției de guvernare și premier al României, în timp ce omologul său de la PNL, Nicolae Ciucă, prim-ministru în exercițiu, pare să se conformeze cu fiecare dispoziție a social-democratului și să îi execute ordinele.

Situația este reliefată și de stenogramele din ședința coaliției de luni seară, când Marcel Ciolacu a făcut o pledoarie pentru supraimpozitarea veniturilor bugetarilor atunci când acestea sunt mai mari decât salariul Președintelui României (aproximativ 25.000 de lei brut).

Stenogramele despre supraimpozitarea veniturilor mai mari decât salariul Președintelui au fost publicate de Antena 3 și consultate de G4Media.ro, iar acestea arată că liderul PSD a invocat problema resurselor bugetare și a deficitului bugetar în susținerea propunerii sale.

Marcel Ciolacu (PSD): Văd că am ajuns şi noi să găsim explicaţii cum nu se pot face reforme, aşa cum ne spun şi cei care sunt vizaţi de reforme. Cine îşi asumă deficitul excesiv în care ne-a aruncat Cîţu? Cine îşi asumă că au fost atât de proşti încât au băgat împrumuturile din PNRR şi cofinanţările în deficit? Iar la anul trebuie să ajungem la 3%?

Sorin Grindeanu (PSD): A7 este pe împrumut, de exemplu.

Marcel Ciolacu: Deci cum facem? De unde luăm banii dacă nu vreţi să facem nimic? Sunteţi în guvern, spuneţi voi de unde luăm banii? Cum faci deficitul la anul? Vă aduc aminte că am avut o iarna uşoară, dar dacă va veni una grea?

Kelemen Hunor (UDMR): Eu nu ştiu. Eu doar am spus că ar putea fi probleme.

Iulian Dumitrescu (PNL): Noi am crescut salariile şi am făcut angajări. Nu am avea cum, decât să dam oameni afară.

Marcel Ciolacu: Credeţi că eu îi voi spune lui Câciu să omoare bugetarii? Nu se taie niciun salariu! Lumea trebuie să fie liniştită. În schimb, nu mai vreau dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile.

Câciu (PSD): Vă propun blocarea posturilor în sistemul public, cu excepţia celor care au susţinut deja proba scrisă a examenului.

Paul Stănescu (PSD): E normal, oameni buni, să nu poţi cumula pensia cu salariul la stat.

Kelemen Hunor: Vă spun că lumea va da în judecată şi va câştiga. Şi vom plăti ani de zile cum s-a mai întâmplat.

Marcel Ciolacu: Să facem măcar pentru zona de speciali, în prima fază. Nu este normal aşa ceva.

Nicolae Ciucă (PNL): Eu vă spun că nu trebuie prin ordonanţă, ci prin lege în Parlament. Altfel e neconstituţional.

Marcel Ciolacu: Dorneanu are 120.000 de lei pe lună. Fostul procuror general (Augustin Lazăr – n.r.) are 130.000 de lei.

Marcel Ciolacu: Nu aduce nimic bun să o tot pasăm de la unii la alţii. Nu ne ajută la nimic. Văd că atunci când e bine, e bine pentru toţi, când e rău, e rau doar pentru unii.

Marcel Ciolacu: Să rămână impozitul de 16% pe profit, dar doar dacă este mai puţin de 1% din cifra de afaceri. Să punem impozit pe tot ce depăşeşte salariul preşedintelui.

Lucian Bode: Asta înseamnă impozit progresiv inclusiv la privat. Altfel ar fi neconstituţional, iar PNL nu este de acord cu impozitul progresiv.

Nicolae Ciucă: Ministrul Finanţelor să facă o analiză până săptămâna viitoare şi să ne-o prezinte.

Context

30.574 de români au un salariu de bază brut mai mare decât al șefului statului, potrivit statisticilor de la Ministerul Muncii.

Nu este prima dată când Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv.

”După ce statul român, prin ANAF, Ministerul Finanţelor şi Vamă, va face digitalizarea în România. Nu există alt viitor decât impozitarea progresivă, doar dacă rămânem în logica Rusiei. Mi se pare că şi Estonia e în această logică”, declara Ciolacu la sfârșitul anului 2022.

PSD nu a reușit să impună până în prezent impozitarea progresivă din cauza opoziției PNL, care a declarat că susține în continuare cota unică de impozitare.

România a încheiat anul 2022 cu un deficit bugetar de 81,01 miliarde lei, respectiv de 5,68% din Produsul Intern Brut (PIB), sub ţinta de 5,74% din PIB stabilită la rectificarea din noiembrie 2022, arată datele publicate la începutul anului de Ministerul Finanțelor.

Conform Finanțelor, deficitul bugetar a scăzut cu 1,05 puncte procentuale procentuale față de anul precedent, când s-a situat la 6,73% din PIB.

scroll to top