Sterian, Transgaz: România e în cea mai privilegiată poziție dintre toate statele, pentru că noi am construit la timp
Revista economică Income Magazine împreună cu Antena 3 CNN au organizat conferința „Soluții pentru România: Energia”. Aici, directorul Transgaz, Ion Sterian, a spus că întregul consum de gaze al României va crește în anii următori pe fondul reindustrializării României, iar gazele extrase din Marea Neagră nu vor fi suficiente, mai fiind nevoie de importuri de 4-5 miliarde de metri cubi pe an.
„România e în cea mai privilegiată poziție dintre toate statele, pentru că noi am construit la timp. Și de aceea nu avem probleme astăzi. Indiferent cât vor fi temperaturile de scăzute, și am mai spus asta și în toamnă, noi nu vom avea probleme în nicio situație. Dovadă că astăzi, sau ieri, a fost cea mai friguroasă zi. Am avut un consum de circa 56 de milioane de metri, Depogaz a investit în ultimii ani, și a mărit capacitatea de extracție din înmagazinare, că aici era problema. Aveam depozite, dar nu scoteam suficient de repede. Acum s-a mărit capacitatea și o mărește în continuare, pentru că au obținut pe PCI un grant de circa 125 de milioane de euro, unde am dat pe semnătură proprie garanția, din partea Transgaz, că va duce la bun sfârșit investiția, și acordând și consultanța domnului director, ca să implementeze cu succes, cum am implementat noi cei 170 de milioane de euro pentru BRUA. Și în situația asta n-avem probleme”,
a declarat Ion Sterian.
În opinia sa, consumul de gaze al României va crește în anii următori pe fondul reindustrializării României, iar gazele extrase din Marea Neagră nu vor fi suficiente, mai fiind nevoie de importuri de 4-5 miliarde de metri cubi pe an.
În acest context, reprezentantul Transgaz a anunțat că producătorul de îngrășăminte chimice Azomureș va relua producția și a finalizat deja încărcarea primei instalații de amoniac, iar acest lucru înseamnă un consum de 1,4 milioane de metri cubi de gaze.
În ceea ce privește utilizarea hidrogenului, reprezentantul Transgaz s-a arătat însă un pic mai rezervat.
„La sfârșitul lunii decembrie Parlamentul a aprobat directiva pe hidrogen, în altă formă. Va fi nevoie să se înființeze un sistem național de transport de hidrogen. Până când se va construi o piață, până se va construi infrastructura, va mai trece mult timp. Suntem pregătiți și pentru asta. Ne pregătim să licențiem la ANRE o conductă de 30 de metri care să transporte gaz cu hidrogen, însă nu există legislație. În ce privește fotovoltaicele și energia eoliană – trebuie să întărim sistemul de transport electric”,
a mai declarat directorul Ion Sterian, citat de Jurnalul.
Transgaz, prin filiala sa de peste Prut Vestmoldtransgaz, a preluat integral operațiunile în Republica Moldova, inclusiv în regiunea separatistă Transnistria, și în acest context oficialul Transgaz a amintit că se are în vedere construirea unei centrale electrice lângă Chișinău.