Închide

STOP obezității! Din toamnă, Cluj-Napoca oferă vouchere culturale și sportive pentru elevi

Avatar
Football outside Jakarta

Fotografie de Robert Collins pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Cluj-Napoca este primul municipiu din România care ia măsuri concrete împotriva creșterii alarmante a obezității. Primarul Emil Boc a anunțat și bugetul municipiului pe anul curent.

”Două proiecte pe care alianța PNL – UDMR vrea să le promoveze în 2024. Vom acordă vouchere culturale pentru elevi, modelul este cel din legea natioanala. Ne-am uitat în lege și noi vom asigura, din această toamna, pentru elevii de clasa a IX-a, suma de 300 de lei – prin care să susținem dimensiunea culturală a elevilor, prin participarea la spectacole, achiziționarea de cărți, vizitare de muzee, excursii culturale. Anul următor, vom continuă cu altă clasa, poate cu a V-a. Investiția se ridică la 1.5 milioane de lei, pe an școlar, iar municipiul poate să și-o asume.

Dimensiunea de sănătate a orașului o susținem din toate punctele de vedere. Avem printre cele mai ridicate rate de obezitate. Avem nevoie de încurajarea sportului. Din anul școlar 2024-2025, începând cu clasa a III-a, vom acordă vouchere de 500 de lei, că elevii să se înscrie la un club sportiv. Anul viitor, trecem la altă clasa. Că fac înot, scrima, baschet, judo, orice sport recunoscut de statul română, poți să îți acoperi un interval de timp că să îți acoperi sportul. Trebuie să îi scoatem din sedentarism pe copii”,

a spus Boc, conform Ziua de Cluj. Investiția se ridică la 3 milioane de lei.

De aceste vouchere ar urma să beneficieze circa 6.000 de elevi anual. Suma de 4.5 milioane lei va fi împărțită școlilor, care vor distribui voucherele către elevi, pe baza abonamentelor care atestă practicarea unui sport la un club recunoscut de federațiilor sportive române acreditate.

Primarul Emil Boc a prezentat marți, 16 ianuarie 2024, bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru 2024. O dezbatere publică va avea loc miercuri, 17 ianuarie 2024, începând cu ora 17:00, în format hibrid. Cei care doresc să ia cuvântul pot participa în persoană la dezbaterea publică sau pot completa online o cerere pe website-ul Primăriei, urmând ca link-ul de conectare să fie transmis pe adresa de e-mail indicată. Sesizările, observațiile, punctele de vedere pot fi trimise în perioada 13 – 27 ianuarie 2024 la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro.

Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca în 2024: 721.281.057 euro
Bugetul general al municipiului în 2023: 576.420.168 euro

Voucher nou de 250 de lei pentru elevi. La nivel național

Prin Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, a fost instituit programul național „Vouchere culturale pentru elevi”. Conform noilor reglementări, elevilor li se vor acorda vouchere în valoare de 250 de lei și se adresează participării elevilor de gimnaziu și liceu la diverse evenimente culturale.

Astfel, prevederile referitoare la programul național „Vouchere culturale pentru elevi” vor fi introduse progresiv, începând cu anul școlar 2024-2025, conform următorului calendar:

În anul școlar 2024-2025, beneficiarii vor fi elevii din clasa a XII-a.
În anul școlar 2025-2026, beneficiarii vor fi elevii din clasele a IX-a și a XII-a.
În anul școlar 2026-2027, beneficiarii vor fi elevii din clasele a V-a, a IX-a și a XII-a.

scroll to top