Strategia națională de vaccinare, publicată în Monitorul Oficial. Ce trebuie reținut?


Autor:    -  
Person getting vaccinated
Fotografie de Gustavo Fring pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România a fost publicată în Monitorul Oficial și explicată astăzi într-o conferință de presă de către Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central ”Carol Davila” din București și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Documentul are în vedere întregul proces și lanț de vaccinare împotriva COVID-19, de la principiile generale până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor.

Câți români se vor putea vaccina și în cât timp?

”Ne propunem ca în următoarele 6 luni să imunizăm 13 milioane de români, adică 60-70% din populație, deci vom avea o activitate intensă. Pentru acest lucru, am stabilit un hub central, Institutul Militar Cantacuzino, de unde vor pleca vaccinuri la spitalele militare Timișoara, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași”,

a spus doctorul Gheorghiță. Tot el a enumerat și cele trei etape de vaccinare, care corespund categoriilor de populație care vor primi, pe rând, posibilitatea vaccinării:

  1. lucrătorii din domeniul sanitar și asistență medico-socială;
  2. persoane din categorii de risc, peste 65 și cunoscute cu boli cronice. Sunt incluse aici și persoanele care deservesc acțiuni esențiale din infrastructura critică a statului;
  3. populația generală.

Copiii nu vor fi vaccinați în primele etape ale campaniei de vaccinare, deoarece nu sunt predispuși la forme grave de COVID-19.

Cum și unde se va face vaccinarea?

În România se vor folosi doar vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și doar după obținerea tuturor autorizărilor necesare și prevăzute de legislația de resort.

De la hub-ul central de la Institutul Cantacuzino din București, vaccinurile vor fi distribuite, în prima fază, spre cele 6 centre regionale organizate în spitalele militare din Timișoara, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova și Iași. O anumită parte din vaccinuri va fi distribuită de la început către centrele regionale, cu precădere vaccinul care trebuie stocat la -70 de grade, cel produs de compania americană Pfizer.

Vaccinurile vor ajunge apoi la centrele de spitalizare județene.

Vor exista și centre medicale mobile, care vor asigura vaccinarea persoanelor care au un acces limitat la spitale, pentru care deplasarea este dificilă sau îngreunată.

Pentru ultima etapă a vaccinării, în aglomerările urbane vor fi și centre drive-thru, care să asigure un flux mare de persoane într-un timp cât mai scurt, după un model utilizat în Germania și Suedia.

Vaccinarea se face în baza unei programări, care va fi înregistrată într-o platformă unică, în care persoanele se pot programa electronic, telefonic sau prin medicul de familie.

Toată activitatea de monitorizare se va face prin înregistrarea vaccinului în Registrul Electronic Național al Vaccinării (RENV).

Tot în acest Registru, vor fi raportate și înregistrate eventualele reacții adverse, despre care autoritățile spun că îi încurajează pe cei vaccinați să le anunțe.

Vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie, este un drept și nu o obligație, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!