Închide

Structura catedralei Notre-Dame a fost, în sfârșit, securizată. Reconstrucția poate începe

Avatar
Notre Dame

Schelele care susțin structura Catedralei Notre-Dame din Paris. Sursa foto: Mathieu Champeau / AFP.

Timp de citire: < 1 minut

Catedrala Notre Dame, unul dintre cele mai emblematice monumente ale Parisului, este, în sfârșit, suficient de stabilă și sigură pentru ca reconstrucția sa să poată începe, la mai bine de doi ani după incendiul devastator care i-a distrus acoperișul, i-a doborât turla și amenința să prăbușească și restul monumentului medieval, scrie agenția Associated Press.

Agenția guvernamentală care supraveghează reconstrucția a anunțat sâmbătă, într-un comunicat, că lucrările de securizare a structurii – care au început a doua zi după incendiul din 15 aprilie 2019 – sunt în sfârșit finalizate.

Dulgheri, experți în schele, alpiniști profesioniști, constructori de orgi și alți specialiști din diverse domenii au luat parte la efortul uriaș, care a inclus instalarea unor structuri speciale pentru securizarea turnurilor, bolților și zidurilor imensei clădiri, precum și o ”umbrelă” specială pentru a o proteja de intemperii.

Negocierile vor începe în curând cu firmele care vor lua parte la efortul de reconstrucție, se arată în comunicat.

Lucrările de refacere vor începe în toamnă, începând cu refacerea orgii. Ulterior, cel mai probabil, în lunile de la începutul iernii, vor începe și lucrările de reconstrucție propriu-zisă a clădirii. Ca atare, obiectivul președintelui Emmanuel Macron de a permite vizitatorilor să revină în interiorul edificiului din 2024, rămâne în picioare.

Anunțul a fost făcut în weekend-ul în care Franța și țările din întreaga Europă sărbătoresc Zilele Patrimoniului, când numeroase repere și clădiri istorice, edificii guvernamentale și alte monumente de pe întregul teritoriu european sunt deschise publicului.

scroll to top