Închide

STUDIU austriac: Exercițiile fizice ZILNICE în ciclul primar îi țin pe copii mai zvelți și mai sănătoși

Avatar
In Aer Pe Trambulina La 2050 M

Copii la munte, cota 2050 m, Bad Hofgastein, Land Salzburg, Austria. Copyright foto: contactați www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Exercițiile zilnice din școala primară îi fac pe copii să rămână în formă. O lecție de educație fizică zilnic, cu activități fizice pentru copii, îi face pe elevii din școala elementară să fie mai în formă, raportează Gerald Jarnig și colegii săi autori ai unui studiu desfășurat la Graz, Austria, și citat de Kleine Zeitung.

Rezultatul orelor zilnice de gimnastică au fost observate în creșteri mai mari ale performanței cardiopulmonare, forței musculare și mobilității.

Lecția zilnică de gimnastică ar putea fi implementată fără costuri suplimentare continue și nu ar trebui să se schimbe orarele, orele de curs și programele de învățământ, nici să se transforme sălile de clasă în minisăli de sport, așa cum se pretinde uneori, a explicat Gerald Jarnig.

Studiul a fost publicat în „Journal of Sports Science”.

Jarnig a oferit copiilor din clasa a patra de școală elementară activitate fizică zilnică într-un proiect pilot.

„Conform curriculei, lecțiile de sport sunt programate de două ori pe săptămână, timp de 50 de minute”,

spune cercetătorul, care lucrează la Institutul pentru Știința Mișcării, Sport și Sănătate de la Universitatea din Graz.

Același lucru se întâmplă și în România la ciclul primar: doar două ore scurte de mișcare, de 50 de minute, pe săptămână.

„Copiii au învățat în cele trei zile pe săptămână când nu existau lecții de sport într-o lecție de germană sau de matematică, conținut cognitiv în legătură cu activități specifice de mișcare.”,

spune Jarnig.

În plus, li s-au dat teme pentru acasă care includeau activități fizice.

„De exemplu, copiilor li s-a cerut să facă o plimbare în natură și au primit o listă de verificare cu obiectele pe care le-ar vedea pe această plimbare, cum ar fi o mașină roșie, o bancă de parc sau o trecere de pietoni”,

spun autorii studiului.

 După nouă luni, elevii din grupul experimental cu sesiuni de exerciții zilnice au avut creșteri semnificativ mai mari ale tonusului cardiopulmonar, ale forței musculare și ale mobilității decât elevii din grupul de control fără activități zilnice, relatează Jarnig. Ei au arătat, de asemenea, o reducere a dimensiunii șoldurilor, ceea ce înseamnă că au fost mai puțin corpolenți.

Aceste efecte au fost mai puțin pronunțate la copiii care erau activi într-un club sportiv.

„Participarea la activități într-un club sportiv are același efect”,

spune Jarnig.

Cu toate acestea, responsabilitatea pentru forma fizică a copiilor nu ar trebui să fie transmisă cluburilor private, consideră el:

„Mulți părinți nu își pot aduce copiii la antrenamentele cluburilor sportive din cauza obligațiilor profesionale”.

Unii copii preferă, de asemenea, să desfășoare activități artistice, de exemplu în cluburi de muzică.

„În mediul școlar, toți copiii pot participa în mod egal la activități fizice, indiferent de preferințele și interesele lor individuale. Prin urmare, mi se pare singura opțiune practică de a integra o sesiune de exerciții zilnice în școala de zi cu zi viaţă.”,

a concluzionat omul de știință.

scroll to top