Închide

Studiu Compari.ro: În acest an, românii vor oferi cadouri mai puține, dar mai scumpe

Avatar
retro gifts, christmas tree, vintage

Fotografie de PhotoMIX-Company pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

Ca efect al pandemiei, în 2020 oamenii își propun să ofere cadouri de Crăciun unui număr mai mic de persoane comparativ cu ceilalți ani. Totuși, suma totală pe care românii sunt dispuși să o dea pe cadouri este în creștere cu 12% față de anul trecut, potrivit unei cercetări realizate de compania GKI Digital la cererea Compari.ro în octombrie 2020.

Datele cercetării arată că vor fi cumpărate cadouri mai ales pentru membrii familiei restrânse, 9 din 10 utilizatori de internet doresc să le ofere cadouri celor mai apropiați.

Faptul că nu le sunt oferite cadouri rudelor mai îndepărtate este justificat prin faptul că sărbătoarea înseamnă bucuria de a fi împreună, și nu cadourile sunt cele care contează. În cazul cunoștințelor și colegilor de muncă, nu există nici un motiv concret pentru care nu sunt oferite cadouri. În plus, distanța geografică, al doilea val al pandemiei și dificultățile financiare cauzate de aceasta afectează și disponibilitatea de cumpărare a cadourilor, lucruri la care se adaugă faptul că nu este sigur că toți vor avea ocazia să se întâlnească personal în perioada sărbătorilor.

Din cauza factorilor de mai sus, în timp ce anul trecut ne pregăteam să oferim un cadou mai mic sau mai mare, unei medii de 10-11 de persoane, anul acesta lista se limitează la aproximativ 5 persoane.

Mai puține cadouri, dar mai scumpe

Deși  pregătim cadouri pentru mai puține persoane dragi, asta nu înseamnă că vom cheltui mai puțin: anul acesta bugetul mediu este mai mare de 1.100 de lei, care reprezintă o creștere de 12% față de datele din anul precedent. Ca urmare – ținând cont de reducerea cercului de persoane cărora le vom oferi cadouri – bugetul pentru un singur cadou a crescut semnificativ, ajungând până la 220 de lei.

Cu toate acestea, cei care declară că anul acesta vor cheltui mai puțin pe cadouri pun această scădere pe seama dificultăților financiare cauzate de epidemie (30%), a stilului de viață mai economic (25%) sau consideră mai puțin important cadoul în sine (22%), intenția fiind ceea ce contează cu adevărat.

Ce aleg românii drept cadouri de sărbători și de ce?

La fel ca anul trecut, articolele de îmbrăcăminte (42%), telefoanele mobile, tabletele și accesoriile acestora (35%) sunt cele mai populare categorii de produse oferite drept cadou celor dragi. Articolele pentru casă și produsele de bricolaj au urcat pe locul trei cu 32%, dar aproape la fel de mulți cumpără și produse de frumusețe și cosmetice (30%). În comparație cu anul 2019 mult mai puține persoane intenționează să cumpere călătorii și diverse tichete de vacanță, cel mai probabil din cauza programului și a oportunităților de călătorie care au devenit incerte, imprevizibile din cauza pandemiei. A fost înregistrată însă o creștere a numărului de persoane care doresc să ofere drept cadou echipamente sportive care pot fi folosite și acasă.

La alegerea unui anumit produs, calitatea acestuia (36%) este considerată de către cumpărători cel mai important factor. În cazul categoriei de vârstă 18-24 de ani, se pune mai mult accent pe calitate (47%) și mai puțin pe preț (18%). Pentru cei cu vârsta cuprinsă între 50-59 (39%) și cei cu vârsta peste 60 de ani (37%), raportul calitate-preț al produsului este cel mai important criteriu, în timp ce pentru cei cu vârste între 25-29, contează prețul produsului (39%).

Cumpărăturile de sărbători au început de Black Friday

Momentul potrivit pentru a începe cumpărăturile de Crăciun este Black Friday. Introducerea promoțiilor de Crăciun din acest an a început în “vinerea neagră”, care s-a îndepărtat tot mai mult de conceptul original și, în locul unei zi de vineri, s-a extins cu o serie de promoții pe tot parcursul lunii noiembrie, cu mai multe puncte culminante.

În timpul promoțiilor de Black Friday din noiembrie, mulți și-au cumpărat ceva și pentru uz propriu pe care oricum l-ar fi cumpărat, dar acum l-au putut achiziționa mai ieftin (58%). În cadrul promoțiilor, 34% și-au propus, de asemenea, să cumpere cadouri de Crăciun, dar pentru 17% cumpărăturile au depins de promoții și de ocazia pentru care au făcut cumpărăturile. Comercianții au evaluat, de asemenea, acest dublu efect, astfel încât promoțiile Black Friday din ultimii ani nu s-au concentrat doar pe produsele pe care intenționăm să le oferim cadou, considerate clasice.

În timpul promoțiilor Black Friday din ultimii ani, cele mai vândute produse erau de obicei articolele electronice, echipamentele IT și aparatele de uz casnic pe care oamenii le cumpărau în principal pentru uz propriu sau pentru familie.

Anul acesta, această tendință s-a schimbat oarecum, întrucât din cauza pandemiei cererea pentru laptopuri, televizoare inteligente și alte accesorii IT a atins un nivel maxim încă din primăvară. În timpul primului val al coronavirusului, mulți au fost nevoiți să-și facă cumpărăturile planificate pentru o perioadă a anului ulterioară – sau chiar pentru cea de acum, multe achiziții suplimentare de produse din aceste categorii fiind făcute în primăvară.

Cu toate acestea, ”clasicii” continuă să joace un rol semnificativ și în acest an în categoria produselor top și a ofertelor promovate, și cu siguranță se acordă atenție sporită telefoanelor mobile din segmentul mediu-inferior, jocurilor și electrocasnicelor mici și mijlocii.

Valoarea totală a cumpărăturilor planificate a fost cu siguranță mai mare și din cauza creșterii cursului de schimb al euro, dar articolele cu prețuri mai mici s-au numărat printre cele mai populare dintre produse, astfel încât, deși valorile coșurilor de cumpărături au scăzut, în general, față de 2019, numărul tranzacțiilor nu a fost mai mic, deci serviciile de curierat vor avea de lucru și anul acesta.

Cumpărăturile s-au mutat online, dar nu de tot

Probabil că toți am întâmpinat problema alegerii cadourilor sau a lipsei de inspirație și, cel mai probabil, în majoritatea cazurilor, fiecare are propriul truc pentru a rezolva situația. Una dintre cele mai frecvente practici ale utilizatorilor de internet români (68%) este de a răsfoi permanent oferta magazinelor online pentru idei de cadouri.

Totuși, cadourile nu vor fi o surpriză pentru toată lumea, deoarece doar 17% merg la sigur și o întreabă pe persoana căreia urmează să-i ofere cadou ce dorește să găsească sub bradul de Crăciun.

Site-urile de comparare a prețurilor pot facilita navigarea între produse și găsirea celor mai bune oferte, fiind plasate pe al doilea loc (59%), după ofertele magazinelor online, în rândul celor care caută online cu ajutorul mijloacelor de informare prealabilă în vederea efectuării cumpărăturilor pentru sezonul de sărbători. În plus, motoarele de căutare de pe internet (49%) și social media (42%) se remarcă drept principalele mijloace de informare, cea din urmă fiind în acest sens o platformă mai populară în rândul tinerilor și femeilor.

Nu există nicio schimbare semnificativă cu privire la modul și locul cumpărăturilor planificate: continuând tendința din anii precedenți, și anul acesta cei mai mulți (74%) au ales comenzile online și magazinele web, pandemia consolidând și mai mult această tendință. 49% dintre utilizatorii de internet, care doresc să cumpere online, intenționează să cumpere și mai mult online, mai ales din cauza pandemiei, în timp ce 61% dintre cumpărători intenționează să cumpere din mall-urile mai puțin aglomerate decât în anii precedenți.

Alegerea unui anumit magazin online este un proces bine gândit: în medie, un client ține cont de 5-6 aspecte atunci când alege una din numeroasele magazine disponibile online. În afară de preț, factorii de apreciere includ descrierile detaliate ale produselor, evaluările produselor, numărul de evaluări din partea cumpărătorilor, recenziile sau viteza de livrare.

Cu toate acestea, cea de a doua cea mai populară destinație de cumpărături o reprezintă în continuare centrele comerciale, unde intenționează să meargă jumătate dintre cei chestionați. Mall-urile sunt urmate de magazine tradiționale, magazinele mici și magazinele de specialitate accesibile de pe stradă. Respondenții intenționează și în acest an să cumpere, în proporție similară cu anul trecut, cadouri din străinătate (9% față de 8%), dar în valoare mai mică, în medie de 343 de lei.

Precizări metodologice

Cercetarea a fost realizată de către GKI Digital la cererea Compari.ro în octombrie 2020.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.600 de respondenți prin colectare de date online.

Datorită metodei de colectare a datelor și a publicului țintă atins, cercetarea prezintă planurile de cumpărături de sărbători ale utilizatorilor activi de internet.

La unele întrebări, respondenții au putut opta pentru mai multe variante de răspuns în același timp.

scroll to top