Studiu IRES: 3/4 dintre români sunt îngrijorați de situația generată de pandemie în România
Cel mai recent studiu al Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), realizat între 24 și 25 iulie 2020, arată că 76% dintre români sunt îngrijorați de situația generată de pandemia de COVID-19 în România, potrivit raportului de cercetare publicat astăzi de Institut.
Conform datelor defalcate pe criterii socio-demografice, femeile (83%), populația peste 65 de ani (87%), cei cu grad de școlarizare joasă sau înaltă (cîte 81%) și populația din Moldova (79%) sunt grupele cele mai îngrijorate de situația din România în context pandemic. De asemenea, din punctul de vedere al simpatiilor politice, cei care se declară simpatizanți USR-PLUS (86%) își exprimă cele mai mari îngrijorări, urmați de votanții PNL (83%) și PSD (78%). În privința celor care se declară simpatizanți Pro România, abia puțin peste jumătate dintre ei spun că sunt îngrijorați (56%).
În aceeași proporție, de trei sferturi, românii spun că sunt îngrijorați că unul dintre membrii familiei lor s-ar putea infecta cu noul coronavirus, însă doar 69% declară că sunt îngrijorați de perspectiva infectării personale cu virusul.
În ceea ce privește proximitatea unor cazuri diagnosticate cu COVID-19, 16% dintre subiecți au declarat că știu personal pe cineva care să fi fost infectat, față de doar 1% cât indicau datele colectate în luna mai. 51% dintre cei chestionați au declarat că au cunoștință despre faptul că există sau au existat cazuri de COVID-19 în localitatea lor, în timp ce doar 43% spun că nu știu despre așa ceva.
7% din populație au fost în situația de a se testa pentru prezența noului coronavirus la solicitarea angajatorului, 6% la solicitarea autorităților, iar 5% din proprie inițiativă, mai arată datele cercetării IRES.
Referitor la comportamentul subiecților din ultimele două săptămâni, 94% dintre aceștia au declarat că au purtat mască în spațiile publice, 85% au mers la cumpărături, 44% au mers la locul de muncă, 18% spun că au mers la biserică, 15% au participat la o petrecere în familie sau cu prietenii și doar 6% susțin că au participat la o adunare publică, de orice fel, în aer liber.
Planurile pentru vacanță sau concediu au fost zădărnicite de pandemie pentru 24% dintre cei chestionați, în timp ce 22% spun că fie au fost deja în concediu, fie urmează să plece, fie sunt între două episoade de concediu (au fost și urmează să mai plece). Aproape jumătate dintre români (48%) spun că oricum nu intenționau să plece în această vară într-o călătorie sau în vacanță.
Prestația Guvernului de la debutul pandemiei este apreciată de subiecți în mod diferit în funcție de palierele de referință. Astfel, aproape jumătate (48%) sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de măsurile luate pentru protecția populației în pandemie, însă politica economică instituită de Guvern este apreciată doar de 28% dintre respondenți.
48% dintre români urmăresc zilnic cifrele furnizate de Guvern privind evoluția cazurilor de COVID-19 în România, 19% o fac de câteva ori pe săptămână, 8% o dată pe săptămână, iar restul de 25% de câteva ori pe lună, mai rar sau deloc. Televizorul rămâne principalul mijloc de comunicare în masă utilizat de populație pentru informarea pe acest subiect (81%), la distanță mare de radio, site-uri sau pagini de Social Media ale autorităților, rețele de socializare, alte site-uri decât cele oficiale, presa scrisă tipărită etc.
Precizări metodologice
Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) în 24 și 25 iulie 2020, pe un eșantion de 898 de subiecți, eșantion simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată a României, cu vârsta de peste 18 ani. Eroarea maximă tolerată este de ±3,3%.