Închide

Studiu | Poluarea râurilor cu medicamente, o amenințare globală pentru mediu și sănătate

Avatar
contamination, water pollution, lake

Fotografie de yogendras31 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Poluarea râurilor cu medicamente și produse farmaceutice reprezintă o „amenințare globală pentru mediu și sănătate”, se arată într-un raport, citat de BBC.

Paracetamolul, nicotina, cofeina și medicamentele pentru epilepsie și diabet au fost detectate pe scară largă, potrivit unui studiu de la Universitatea din York.

Cercetarea este printre cele mai extinse întreprinse la scară globală.

Râurile din Pakistan, Bolivia și Etiopia au fost printre cele mai poluate. Râurile din Islanda, Norvegia și pădurea tropicală Amazon s-au descurcat cel mai bine.

Impactul celor mai comuni compuși farmaceutici din râuri este încă în mare parte necunoscut.

Dar este deja bine stabilit că contraceptivele umane dizolvate pot avea un impact asupra dezvoltării și reproducerii peștilor, iar oamenii de știință se tem că prezența crescută a antibioticelor în râuri ar putea limita eficacitatea acestora ca medicamente.

Studiul a prelevat probe de apă din peste 1.000 de locuri de testare din peste 100 de țări.

În general, mai mult de un sfert din cele 258 de râuri eșantionate aveau ceea ce sunt cunoscute ca „ingrediente farmaceutice active” prezente la un nivel considerat nesigur pentru organismele acvatice.

„De obicei, ceea ce se întâmplă este că luăm aceste substanțe chimice, au unele efecte dorite asupra noastră și apoi ne părăsesc corpurile”, a declarat Dr. John Wilkinson, care a condus cercetarea, pentru BBC News. „Ceea ce știm acum este că nici cele mai moderne și eficiente stații de tratare a apelor uzate nu sunt complet capabile să degradeze acești compuși înainte de a ajunge în râuri sau lacuri”.

Cele două produse farmaceutice cel mai frecvent detectate au fost carbamazepina, care este utilizată pentru a trata epilepsia și durerile nervoase, și metformina, utilizată pentru a trata diabetul.

S-au găsit, de asemenea, concentrații mari de așa-numitele „consumabile pentru stilul de viață” cum ar fi cofeina (cafea) și nicotina (țigări), precum și paracetamol..

În Africa, artemisinina, care este folosită în medicina antimalarică, a fost găsită în concentrații mari.

„Putem spune [că impactul prezenței unor astfel de produse farmaceutice în râuri] este probabil să fie negativ, dar trebuie făcute teste individuale cu fiecare și există relativ puține studii”, a declarat dr. Veronica Edmonds-Brown, ecologist acvatic de la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie, pentru BBC News. „Acest lucru se va înrăutăți, deoarece folosim din ce în ce mai mult soluții farmacologice pentru orice boală fizică sau psihică”.

Raportul spune că prezența crescută a antibioticelor în râuri ar putea duce, de asemenea, la dezvoltarea bacteriilor rezistente, dăunând eficacității medicamentelor și reprezentând în cele din urmă „o amenințare globală pentru mediu și sănătate”.

Cele mai poluate râuri au fost în mare parte în țările cu venituri mici sau medii și în zonele în care au existat deversări de ape uzate, management defectuos al apelor uzate și producție farmaceutică.

”Am văzut râuri contaminate în Nigeria și în Africa de Sud, cu concentrații foarte mari de produse farmaceutice, iar acest lucru se datorează în esență lipsei de infrastructură în tratarea apelor uzate”, a spus dr. Mohamed Abdallah, profesor asociat de contaminanți emergenti la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie. „Acest lucru este cel mai îngrijorător pentru că aveți cele mai vulnerabile populații cu cel mai puțin acces la asistență medicală expuse la acest lucru”.

În ceea ce privește întrebarea ce se poate face, autorul principal al raportului, dr. Wilkinson, are o perspectivă oarecum deprimantă.

„Va fi nevoie de mulți oameni care sunt mult mai deștepți decât mine pentru a aborda problema”, a spus el. „Unul dintre puținele lucruri care ar putea avea efect chiar acum este utilizarea corectă a medicamentelor”.

Acest lucru ar însemna că este mai dificilă obținerea de medicamente precum antibioticele și restricții mai stricte asupra dozelor.

scroll to top