Închide

Studiu: Proiectele de birouri aflate în construcție în București, mult sub media ultimilor ani

Avatar
building, city, business

Fotografie de rus-burkhanov pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În prezent, în Bucureşti se află în construcţie proiecte de birouri care totalizează 134.000 de metri pătrați, acestea urmând să fie livrate pe piață în anii 2022 şi 2023, nivel mult sub media livrărilor din ultimii ani, potrivit celui mai recent studiu de profil realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Potrivit realizatorilor studiului, situația este, în principal, rezultatul blocării PUZ-urilor, o situaţie complicată în care foarte puţine proiecte au primit autorizaţie de construire în ultimele 12 luni.

Analiza specialiștilor mai arată că stocul de spaţii moderne de birouri din Bucureşti a ajuns la 3,3 milioane de metri pătraţi, în trimestrul 2 al acestui an. În acest context, numai în perioada aprilie – iunie 2022, a fost livrată o singură clădire de birouri în Capitală, respectiv a doua fază de 25.000 mp a proiectului AFI Tech Park situat în zona Centru-Vest.

Această livrare a propulsat zona Centru-Vest pe primul loc în topul hub-urilor de birouri din Capitală, cu un stoc de 579.600 metri pătraţi, detronând astfel Floreasca – Barbu Văcărescu, ce însumează 569.700 metri pătraţi de spaţii de birouri.

Conform cercetării, pe locul al treilea se menţine zona Dimitrie-Pompeiu cu 440.700 mp de birouri, iar pe locul patru zona Centru, cu 405.500 mp.

Pe de altă parte, cele mai mici stocuri de birouri se află în continuare în estul (51.100 mp) şi în sudul (41.800 mp) Capitalei.

În ceea ce priveşte cererea, în perioada analizată, companiile au tranzacţionat 75.800 mp de spaţii, astfel încât totalul suprafeţelor închiriate în prima jumătate a anului a crescut cu 32% faţă de intervalul corespunzător anului trecut, la 156.600 mp.

Cererile noi (excluzând reînnoirile/renegocierile contractelor existente) au avut o pondere consistentă în primul semestru, reprezentând 66% din totalul tranzacţionat, faţă de 59% în primul semestru din 2021, având un efect pozitiv asupra ratei de neocupare, care s-a redus la 14,9%, în condiţiile în care clădirile de clasa A sunt neocupate în proporţie de 12,6%, iar în cele de clasa B un procent de 22,7% din spaţii sunt goale.

La nivelul chiriilor de referinţă din Bucureşti, acestea au crescut uşor, în trimestrul al doilea, până la 19 euro/mp/lună în CBD (Central Business District), prima majorare după o perioadă de şase trimestre de stagnare la 18,5 euro/mp/lună, mai arată Cushman & Wakefield Echinox.

scroll to top