Închide

STUDIU | Staţiunile de schi din Europa, în real pericol din cauza încălzirii globale

Avatar
skis, ski slope, sports

Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Schimbările climatice ameninţă viitorul staţiunilor de schi din Europa, afirmă autorii unui studiu recent, potrivit căruia utilajele de zăpadă artificială nu vor putea să compenseze decât parţial absenţa zăpezii naturale în contextul în care clima de pe Terra continuă să se încălzească, informează luni DPA, citată de Agerpres.

Aproximativ jumătate dintre staţiunile de schi din Europa se confruntă cu riscuri ridicate de deficit de zăpadă dacă încălzirea climei globale va determina temperatura medie globală să crească cu 2 grade Celsius, afirmă autorii acestui studiu ce a fost publicat în revista ştiinţifică Nature Climate Change.

În scenariul în care temperatura medie creşte cu 3 grade Celsius în acest secol, 91% dintre staţiunile de schi din Europa se vor confrunta cu riscul de a avea prea puţină zăpadă pentru a permite practicarea sporturilor de iarnă.

Dacă încălzirea climei globale va fi de 4 grade Celsius, atunci aproape toate staţiunile de schi de pe continentul european riscă să se confrunte cu o penurie de zăpadă.

Europa este un centru major pentru schi la nivel global, întrucât găzduieşte aproximativ jumătate dintre staţiunile de acest tip din lume. Studiul a analizat 2.234 de staţiuni din 28 de ţări din Europa.

Dacă eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice reuşesc să limiteze creşterea temperaturii medie cu cel mult 1,5 grade Celsius – obiectivul stabilit prin Acordul pentru climă de la Paris -, atunci doar 32% dintre staţiunile de schi ar risca să se confrunte cu deficit de zăpadă, potrivit acestui studiu. Acest procent ar putea să scadă chiar şi mai mult, între 14% şi 26%, cu ajutorul utilajelor de producere a zăpezii artificiale.

Munţii Alpi ar urma să fie deosebit de afectaţi de această evoluţie, potrivit prognozelor realizate în cadrul studiului.

La o încălzire globală cu 3 grade Celsius, riscul de deficit de zăpadă fără producerea de omăt artificial ar fi de 100% în Alpii germani, de 94% în Alpii austrieci, de 93% în Alpii francezi şi de 87% în Alpii elveţieni.

scroll to top