Studiu surprinzător: 5% din cancerele din SUA pot fi cauzate de radiațiile din imagistica medicală
Cercetătorii americani avertizează asupra riscurilor potențiale ale tomografiei computerizate, o metodă standard utilizată pentru a crea imagini detaliate ale corpului în vederea diagnosticării bolilor. Tomografia computerizată (CT sau CAT) utilizează raze X pentru a crea o imagine tridimensională a unui pacient, scrie Deutsche Welle.
Scanerul arată ca un tub mare. Un pacient întins pe o masă este mutat în interiorul scanerului, iar instrumentele cu raze X din aparat sunt utilizate pentru a face sute de fotografii ale corpului său.
Metoda este diferită de scanările prin rezonanță magnetică (RMN), deși echipamentul asemănător unui tub utilizat pentru scanarea pacientului este similar. În schimb, scanerele RMN utilizează magneți puternici pentru a trimite unde radio prin corp pentru a crea imagini.
Ambele permit obținerea de imagini foarte detaliate ale corpului uman.
Cu toate acestea, expunerea la raze X vine la pachet cu riscuri.
„CT poate salva vieți, dar potențialele sale efecte nocive sunt adesea trecute cu vederea”,
a declarat Rebecca Smith-Bindman, radiolog la Universitatea din California San Francisco, care a fost cercetător principal în cadrul studiului.
De ce dăunează razele X
Spectrul electromagnetic este împărțit în radiații cu lungimi de undă diferite.
În centru se află spectrul vizibil – lumina pe care oamenii o pot percepe – inclusiv lungimile de undă pe care le vedem ca roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet.
Dar undele electromagnetice există și de o parte și de alta a spectrului vizibil. Pe de o parte se află radiațiile de joasă frecvență, cu lungimi de undă mari. Aceste radiații includ undele radio, microundele și infraroșu și sunt mai puțin energetice decât lumina vizibilă. Undele radio sunt utilizate de RMN.
Pe cealaltă parte se află radiațiile de înaltă frecvență, cu lungime de undă scurtă, care includ ultraviolete (UV), raze X și raze gamma. Acestea sunt mai energetice decât lumina vizibilă.
Aceste radiații de înaltă frecvență – cunoscute sub denumirea de radiații „ionizante” – reprezintă un pericol pentru sănătate.
Radiațiile ionizante pot lipsi atomii de electronii lor. Aceasta înseamnă că are suficientă energie pentru a deteriora țesuturile la nivel molecular. La om, această deteriorare poate duce la o serie de probleme, inclusiv cancer. De exemplu, radiațiile UV sunt cunoscute ca fiind un risc pentru sănătate din cauza expunerii la soare.
În timp ce razele X sunt forme de radiații cu energie înaltă, ele sunt, de asemenea, un instrument esențial pentru a oferi profesioniștilor din domeniul medical informații esențiale despre starea pacienților.
Într-o zi, 1 din 20 de cancere ar putea fi determinat de utilizarea tomografiei computerizate
Noua cercetare a modelat probabilitatea apariției cancerului la 61,5 milioane de pacienți din SUA care au beneficiat de o tomografie computerizată.
Modelul a estimat că aproximativ 103 000 de diagnostice de cancer ar putea rezulta din expunerea la CT pe parcursul vieții pacienților studiați. Această cifră echivalează cu aproximativ 5% din numărul total de cazuri noi înregistrate anual în SUA, presupunând că nu se modifică rata de utilizare a CT și de descoperire a cancerului.
Scanările CT sunt utilizate din ce în ce mai frecvent ca instrument de diagnosticare – cu aproximativ 30% mai mult din 2007. Frecvența scanărilor crește, de asemenea, odată cu vârsta, persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani efectuând mai multe scanări decât alte grupuri.
Analiza a constatat, de asemenea, că scanările CT ale abdomenului și pelvisului au fost mai susceptibile de a provoca cancere în rândul adulților, în timp ce scanările capului au fost cel mai mare risc pentru copii.
Copiii care au fost supuși unor scanări CT înainte de prima lor aniversare aveau un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta cancer decât orice alt grup de vârstă.
„Estimările noastre plasează CT la același nivel cu alți factori de risc semnificativi, cum ar fi consumul de alcool și greutatea corporală excesivă”,
a declarat Smith-Bindman.
„Reducerea numărului de scanări și reducerea dozelor per scanare ar salva vieți.”
Scanările CT prezintă unele riscuri, dar beneficiile sunt valoroase
Datele obținute în cadrul studiului se aplică pacienților americani și sistemului medical american.
Smith-Bindman a subliniat utilizarea abuzivă a CT ca instrument de diagnostic, inclusiv scanările inutile sau excesive, inclusiv cele utilizate pentru infecții respiratorii sau dureri de cap.
Ea a subliniat, de asemenea, variațiile dozelor de radiații utilizate pentru efectuarea eficientă a scanării, afirmând că unii pacienți primesc cantități excesive care nu sunt necesare din punct de vedere clinic.
Alți profesioniști din domeniu sunt de acord că utilizarea necorespunzătoare a scanărilor CT poate prezenta riscuri pentru pacienți.
„Este un fapt bine stabilit că radiațiile de înaltă energie cauzează cancer”,
a declarat Pradip Deb, expert în siguranța radiațiilor la Universitatea RMIT, Australia, care nu a fost implicat în studiu.
Deb a declarat că, deși se înțelege în mod obișnuit că radiațiile ionizante precum razele X pot deteriora ADN-ul și că expunerea crescută ar putea exacerba severitatea acestei deteriorări, nu este clar cum ar funcționa acest lucru pentru indivizi.
„Nu toți cei care sunt expuși la radiații vor face cancer”,
a spus Deb.
Deși există riscuri asociate cu expunerea la radiații, tomografiile rămân neprețuite pentru diagnosticarea problemelor de sănătate care – atunci când sunt abordate – ar putea îmbunătăți calitatea vieții.
„Riscul estimat [de expunere] poate provoca uneori panică în rândul pacienților care beneficiază de radiații”,
a declarat Deb.
“Radiațiile sunt utilizate în mod obișnuit pentru diagnosticarea și tratarea cancerului. Acest studiu a stabilit în mod clar importanța limitării dozei de radiații acolo unde este posibil și a evitării scanărilor CT inutile în cazul în care alte proceduri cu radiații reduse sau fără radiații pot face aceeași treabă.”