UE către SUA cu privire la tarife: “Mingea este în terenul vostru!” Care sunt propunerile UE?

, , ,
Autor:    -  
cars, city, road
Fotografie de viarami pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comisarul pentru comerț, Maroš Šefčovič, a repetat oferta UE de tarife reciproce ”zero pentru zero” pentru bunurile industriale, inclusiv autoturismele, în timpul unei „întâlniri foarte concentrate și productive” cu omologii americani la Washington luni, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt Olof Gill, adăugând că SUA trebuie să facă următoarea mișcare, scrie Reuters.

Într-un rezumat al reuniunii, Gill a scris că supracapacitatea din sectoarele oțelului și aluminiului face, de asemenea, parte din domeniul de aplicare al discuțiilor în curs, precum și reziliența lanțurilor de aprovizionare în domeniul semiconductorilor și farmaceutic, fără a oferi detalii suplimentare.

Šefčovič a fost însoțit de șeful de cabinet al președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, Bjoern Seibert, iar cei doi s-au întâlnit cu secretarul american pentru comerț Howard Lutnick și cu reprezentantul comercial Jamieson Greer.

“UE își face partea sa. Acum, este necesar ca SUA să își definească poziția”,

a declarat Gill.

„Am avea nevoie de un nivel suplimentar de angajament din partea SUA pentru a continua să mergem înainte”,

a declarat Gill reporterilor marți, adăugând:

„De fapt, totul depinde de ei”.

Discuțiile continuă acum între experții ambelor părți, până când „nivelul politic va fi în măsură, sperăm, să ia decizii cu privire la domeniile care vor fi incluse sau nu într-un eventual acord”,

a declarat Ariana Podesta, purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei.

Washingtonul a impus taxe vamale de 25% asupra importurilor de aluminiu, oțel și automobile din UE. Un tarif suplimentar de 10% se aplică acum majorității celorlalte exporturi europene care se îndreaptă spre piața americană.

Președintele american Donald Trump a criticat UE pentru presupusele sale condiții comerciale neloiale, iar oficialii americani au acuzat Bruxelles-ul că restricționează accesul pe piață printr-o rețea complexă de reglementări. SUA au întocmit o listă lungă de nemulțumiri, în special în sectoarele sanitar, fitosanitar și digital.

Comisia a repetat de mai multe ori liniile sale roșii în cadrul discuțiilor cu SUA:

„Standardele UE, în special în ceea ce privește alimentele, sănătatea și siguranța, sunt sacrosancte”,

a declarat Gill, excluzând orice negociere cu privire la aceste reglementări, precum și „reglementările care se referă la tehnologie și piața digitală”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!