Închide

SUA ridică unele sancţiuni comerciale impuse Iranului pentru a permite accesul la internet

Avatar
iran, flag, middle east

Fotografie de Chickenonline pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Statele Unite au anunţat că ridică unele sancțiuni comerciale impuse Iranului, pentru a permite companiilor din domeniul tehnologiei să furnizeze platforme şi servicii care să le permită iranienilor să aibă acces la Internet, puternic limitat de către autorităţile iraniene, relatează News.ro, care citează AFP.

”Statele Unite iau măsuri pentru a susţine libera circulaţie a informaţiei şi accesul la informaţii factuale ale poporului iranian”, precizează Departamentul american al Trezoreriei, într-un comunicat de presă.

Autorităţile iraniene au impus restricţii drastice pe internet şi au blocat accesul la Instagram şi WhatsApp, din cauza unor proteste cauzate de moartea lui Mahsa Amini, o tânără arestată de Poliţia Moravurilor.

ONG-uri acuză autorităţile iraniene de faptul că încearcă să limiteze capacităţile de adunare a manifestanţilor şi să reprime fără să se ştie acest lucru.

Această ridicare a sancţiunilor ”va lărgi gama de servicii disponibile iranienilor. Prin aceste schimbări, noi ajutăm poporul iranian să fie mai bine echipat să contracareze eforturile Guvernului de a-l supraveghea şi cenzura”, a declarat într-un comunicat adjunctul secretarului Trezoreriei Wally Adeyemo.

”În săptămânile următoare, OFAC (Biroul de Control al Averilor Străine) va continua să publice directive în vederea susţinerii angajamentului administraţiei (Biden) de a promova libera circulaţie a informaţiei, un lucru pe care regimul iranian l-a refuzat întotdeauna poporului său”, mai anunţă el.

Miliardarul Elon Musk a anunţat luni că întreprinderea sa aerospaţială SpaceX intenţionează să ceară administraţiei americane o scutire de la sancţiuni impuse Teheranului, cu scopul de a propune, în Iran, servicii de conexiune la Internat prin constelaţia sa de sateliţi Starlink.

Oferirea acestui serviciu în Iran ar putea „schimba cu adevărat datele pentru viitorul” țării, a comentat jurnalistul științific de origine iraniană Erfan Kasraie.

Lansat la sfârșitul anului 2020, serviciul Starlink permite accesul la internet în zonele slab deservite de rețelele terestre fixe și mobile, plătind o antenă, un modem și un abonament ale căror tarife variază de la o țară la alta.

Serviciul a fost în centrul atenției după ce a furnizat antene și modemuri armatei ucrainene pentru a-și îmbunătăți capacitățile de comunicare în războiul cu Rusia.

scroll to top