SUA va produce în acest an mai multă energie din surse regenerabile decât din cărbune
Statele Unite sunt pe cale de a produce în acest an, pentru prima dată, mai multă energie din surse regenerabile decât din cărbune, conform unor proiecții ale guvernului venite în contextul pandemiei de COVID-19, scrie The New York Times.
Atingerea acestui prag era de neimaginat în urmă cu 10 ani, când cărbunele furniza aproape jumătate din energia țării și vine în contextul imboldului dat de administrația Trump acestei industrii prin slăbirea regulilor legate de protecția mediului. Totuși, aceste eforturi nu au reușit să oprească noile paradigme economice care au dus la închiderea a sute de centrale pe cărbune începând cu 2010 și la folosirea mai rară a celor rămase operaționale. Costurile de construcție pentru parcurile eoliene de mari dimensiuni au scăzut cu peste 40% în această perioadă, în timp ce costurile pentru parcurile solare au scăzut chiar cu 80%, iar gazul natural s-a ieftinit considerabil după boom-ul înregistrat de proiectele de fracturare hidraulică.
Cum fabricile, retailerii, restaurantele și clădirile de birouri s-au închis pe întreg teritoriul țării pentru a opri răspândirea coronavirusului, cererea de electricitate a scăzut abrupt. Și cum centralele pe cărbune au costuri de întreținere mai mari comparate cu cele ce folosesc gazul natural sau energia regenerabilă, multe companii renunță la cărbune.
În primele patru luni și jumătate ale acestui an eolienele, panourile solare și barajele hidroelectrice din America au produs mai multă energie decât centralele pe cărbune în 90 de zile separate – față de 38 de zile înregistrate pe întreg anul 2019.