Suedezii de la H&M ”ambalează” un nou motor de creștere: segmentul hainelor inteligente
În contextul problemelor cu care se confruntă industria de profil – de la criza globală a lanțurilor de aprovizionare, la presiunile de reducere a amprentei de carbon – directorul de tehnologie al suedezilor de la H&M încearcă un nou pariu: aducerea așa-numitelor haine ”smart” în segmentul fashion mainstream, scrie Bloomberg.
Alan Boehme analizează în ce fel și cu ce tehnologie îmbrăcămintea produsă și comercializată de H&M va putea să monitorizeze anumiți parametri biologici ai celor care le poartă, precum ritmul cardiac sau nivelul de hidratare. De asemenea, el intenționează să pună la muncă inteligența artificială (AI) pentru a încerca să scurteze lanțurile de aprovizionare ale H&M, scăzând totodată amprenta de carbon a companiei.
În luna septembrie, H&M anunța că a pierdut pasul cu creșterea cererii la nivel global, din cauza întârzierilor și a întreruperilor din fluxurile de aprovizionare și transport.
Interesul crescut al companiei suedeze pentru tehnologie vine într-un moment crucial pentru marii jucători din piața îmbrăcămintei, cu atât mai mult cu cât consumatorii trec din ce în ce mai mult de la cumpărăturile în magazinele fizice la cumpărăturile online. De asemenea, mărcile de fast fashion se confruntă cu critici tot mai acerbe pentru impactul lor negativ asupra mediului.
Companiile de îmbrăcăminte au încercat și până acum să integreze noile tehnologii în diverse articole de îmbrăcăminte, însă rezultatele pozitive în vânzări au cam întârziat să apară.
De pildă, Levi’s a produs o serie de jachete în colaborare cu Google, care foloseau tehnologia bluetooth integrată în manșete pentru a stabili o legătură de comunicare cu smartphone-ul purtătorului, în timp ce compania Nadi X produce o linie de echipament de yoga care folosește anumite vibrații pentru a îmbunătăți practicantului.
H&M a colaborat cu o companie fashion-tech, Boltware, pentru a crea o jachetă din denim care poate imita o îmbrățișare reală, produs despre care suedezii credeau că ar fi utilă în contextul pandemiei, când lumea închisă în case se simțeau departe de cei dragi. Consumatorii au fost invitați să își exprime părerea prin vot, fiind întrebați dacă ar merita ca un astfel de produs să fie dezvoltat pe mai departe, în producția de serie, însă entuziasmul lor nu a fost pe măsura așteptărilor, așa că proiectul a fost abandonat.
Spre comparație, de la izbucnirea pandemiei, cererea pentru dispozitivele portabile produse de giganții tehnologici au crescut, ceasurile inteligente reprezentând unul dintre segmentele cu cea mai rapidă creștere.
Boehme se declară conștient de faptul că viziunea sa asupra viitorului industriei de fashion se va lovi de destule obstacole. De pildă, spune el, vânzările de haine care se pot sincroniza cu rețelele 5G ar avea dificultăți în țările cu penetrare redusă a rețelei.
”Componentele sunt toate acolo. Totul ține acum de abilitatea noastră de a le pune cap la cap în acel mod unic în care noi, ca oameni sau ca societate, nu am făcut-o încă”, a spus Boehme, încercând să dea o definiție operațională a inovațiilor dintr-un anume domeniu.
Anterior, el a fost director de inovație tehnologică la Procter & Gamble și la Coca-Cola, înainte de a intra în echipa H&M în 2020.
Pentru ca hainele produse de H&M să devină mai sustenabile, compania suedeză a colaborat cu Institutul de Cercetare în Industria Textilelor și Îmbrăcămintei din Hong Kong, pentru a construi o mașină care să poată recicla țesăturile hainelor vechi și să le transforme în produse noi.
La nivelul anului 2018, industria modei a fost responsabilă pentru aproximativ 4% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial, conform organizației de profil Global Fashion Agenda. Așadar, raportat la statele lumii, aceasta ar reprezenta echivalentul celui de-al patrulea stat cu cele mai mari emisii din lume, după China, SUA și India.