Închide

Șofer în România | 40% din șoferi nu semnalizează toate manevrele în trafic

Avatar
car accident, broken glass, splatter

Fotografie de VladArtist pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Un studiu realizat de Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA) și dat publicității în această săptămână arată că patru din zece șoferi români nu semnalizează toate manevrele pe care le fac în trafic, potrivit datelor prezentate de publicația de specialitate Automarket.ro.

Studiul relevă faptul că, atât șoferii cât și pietonii sunt conștienți de riscurile la care se expun în mod voluntar în trafic, dar nu acționează pentru modificarea comportamentelor în consecință.

Astfel, mulți dintre cei ce au răspuns întrebărilor din cadrul sondajului făcut de APPA au spus că nu urmăresc întotdeauna sau nu consideră că au întotdeauna posibilitatea să elimine astfel de obiceiuri periculoase.

Conform rezultatelor, 80% dintre cei intervievați au confirmat că semnalizarea este foarte importantă pentru siguranța participanților la trafic, în timp ce 18% o consideră ”destul de importantă”.

În același timp, 67% dintre respondenți consideră că riscul de a fi implicat într-un accident crește semnificativ dacă nu semnalizează.

Întrebați dacă asta îi face să semnalizeze fiecare manevră în trafic, doar 55% dintre respondeți au răspuns afirmativ, în timp ce 40% au recunoscut că semnalizează doar ”majoritatea manevrelor”.

Pe cealaltă parte, pietonii intervievați au considerat într-un număr surprinzător de mare că obiceiurile greșite pot crește riscul de accident într-o mică măsură.

Conform studiului, 46% dintre pietonii intervievați consideră că obiceiurile greșite pot crește riscul de a fi implicat într-un accident rutier doar într-o mică măsură. În acelați timp, 8% dintre cei intervievați consideră că nu există obiceiuri greșite ce le pot pune viața sau integritatea fizică în pericol.

Doar 36% dintre respondenții pietoni au admis că traversarea prin locuri nepermise este o activitate foarte riscantă și de aceea nu fac acest lucru.

Mai mult, 53% dintre cei intervievați au spus că riscul de traversare pe o trecere de pietoni ascunsă de mașini parcate este semnificativ mai mare iar 22% consideră că riscul este același cu cel de la o trecere cu vizibilitate.

La sondajul desfăşurat online în perioada 9 – 20 septembrie 2021 au participat, în total, 11.298 de respondenţi, dintre care 10.562 de şoferi  (74% conduc zilnic iar 19% de câteva ori pe săptămână).

scroll to top