Închide

Sumă record plătită la o licitație din Paris pentru o pălărie care i-a aparținut lui Napoleon

Avatar
Hq720

Foto: captură Youtube

Timp de citire: < 1 minut

O pălărie bicorn despre care se crede că i-a aparținut lui Napoleon Bonaparte a fost vândută duminică la casa de licitații Drouot din Paris pentru suma record de 1.932.000 de euro (2,11 milioane de dolari), potrivit Reuters.

Ea a fost estimată inițial la 600.000 – 800.000 de euro. Prețul l-a depășit pe cel de 1.884.000 de euro plătit pentru o altă pălărie a lui Napoleon la Drouot în 2014, a declarat un oficial al casei de licitații.

“Un milion patru sute cincizeci de mii (de euro) în stânga mea, 1,5 milioane, avem 1,5 milioane în sală, 1,5 milioane pentru pălăria lui Napoleon. O lăsăm la 1,5 milioane pentru acest simbol major al lui Napoleon, o vând cu 1,5 milioane (înainte de taxe), fără regrete, vândută”, a declarat Jean-Pierre Osenat, adjudecătorul, în timp ce a coborât ciocanul în aplauze.

Înainte de licitație, Osenat a declarat pentru Reuters că pălăria neagră din fetru de castor în forma tradițională bicornică a fost o marcă înregistrată a lui Napoleon, care a deținut aproximativ 120 de astfel de pălării de-a lungul vieții sale.

“Pălăria făcea parte din imaginea pe care și-a construit-o, deoarece Napoleon era un om al comunicării”, a spus Osenat, adăugând că Napoleon purta întotdeauna pălăria cu colțurile aliniate cu umerii, în timp ce majoritatea oamenilor din acea vreme o purtau cu colțurile în față spre spate.

Pălării despre care se crede că au fost deținute de Napoleon apar în mod regulat la licitații. În octombrie 2021, o pălărie nou descoperită, cu dovezi ADN care dovedesc că i-a aparținut lui Napoleon, a fost scoasă la licitație de Bonhams la Londra.

scroll to top