Închide

#TOPSTORY2023 | Superbogații Europei pot sta liniștiți: UE exclude interzicerea avioanelor private

Avatar
private jet, jet, private

Fotografie de ValiGreceanu pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

În timp ce Comisia Europeană pentru Transporturi declară că nu va reduce utilizarea avioanelor private, militanții fac apel la țări și aeroporturi să ia măsuri, potrivit Euronews.

Comisia pentru transporturi a UE a exclus interzicerea avioanelor private, ceea ce, potrivit militanților, reprezintă “o altă ocazie ratată” de a limita “emisiile de lux”.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor transporturilor din UE, care a avut loc în 1 iunie, o coaliție de state membre, condusă de Austria, Franța și Țările de Jos, a solicitat blocului comunitar să își înăsprească normele privind aviația de afaceri.

Însă comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat că nu are “nicio intenție” de a propune noi măsuri care să vizeze avioanele private înainte de încheierea mandatului Comisiei, anul viitor.

“Aceasta este o altă oportunitate ratată de a viza emisiile de lux nedrepte ale super-bogaților”, a declarat Magdalena Heuwieser, purtător de cuvânt al Stay Grounded – o rețea globală de peste 200 de organizații care încearcă să reducă traficul aerian. “Dar nu este nevoie să așteptăm să se ajungă la nivelul UE pentru a interzice avioanele private. După cum arată succesul de la Amsterdam, interdicțiile pot fi implementate și la nivelul aeroporturilor – dar și al țărilor.”

Aeroportul Schiphol din Amsterdam plănuiește să oprească zborurile avioanelor private la anumite ore din zi, în încercarea de a reduce emisiile începând din 2025. Franța, care a interzis recent zborurile interne pe distanțe scurte, caută, de asemenea, să comprime călătoriile cu avioane private prin impozitare și restricții severe.

Cu toate acestea, unele state membre susțin că este important să se introducă noi măsuri privind avioanele private la nivel european.

Ce țări solicită interzicerea avioanelor private?

Înainte de reuniunea Consiliului Transporturi de joi, Austria, Franța și Țările de Jos au trimis o scrisoare comună șefului Comisiei Europene pentru climă, Frans Timmermans, și comisarului pentru transporturi, în care își exprimă clar punctul de vedere.

“Această formă de călătorie cu avionul are o amprentă de carbon excesivă pe cap de locuitor și, prin urmare, este pe bună dreptate supusă criticilor”, au scris miniștrii celor trei țări. “Având în vedere acest lucru, recentele apeluri la acțiuni precum instituirea de interdicții privind călătoriile cu avioane private sunt de înțeles și trebuie abordate în mod corespunzător.”

Avioanele private sunt de cinci până la 14 ori mai poluante decât avioanele comerciale de pasageri, conform calculelor ONG-ului Transport și Mediu – și de 50 de ori mai poluante decât trenurile.

În ciuda impactului grav al creșterii CO2 în atmosferă, industria nu pare să se autoreglementeze. Traficul de avioane private deasupra Europei a crescut cu 64% anul trecut, potrivit datelor furnizate de compania olandeză de consultanță de mediu CE Delft.

Belgia și Irlanda și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru înăsprirea reglementărilor de mediu pentru avioanele cu reacție.

“Cetățenii noștri nu ar putea înțelege dacă o minoritate care utilizează avioane private ar putea folosi aceste avioane fără nicio limitare, cu un impact disproporționat asupra climei”, a declarat ministrul belgian al mobilității, Georges Gilkinet.

De asemenea, vicepremierul belgian susține o interdicție la nivel european a zborurilor pe distanțe scurte, urmând exemplul Franței.

Ministrul irlandez al transporturilor, Jack Chambers, a susținut cu mai multă prudență înăsprirea normelor.

“Toate opțiunile rezonabile” ar trebui să fie explorate pentru a se asigura că avioanele private “își aduc contribuția deplină la obiectivele noastre climatice”, a spus el.

Ce țări europene apără călătoriile cu avioane private?

Cele 27 de state membre ale UE au fost departe de a fi unanime în ceea ce privește emisiile avioanelor private, una dintre numeroasele probleme discutate la reuniunea de la Luxemburg.

Germania este în favoarea măsurilor de piață, iar ministrul transporturilor din această țară, Volker Wissing, a declarat că piața de carbon pentru aviație este cel mai bun instrument pentru combaterea tuturor emisiilor din aviație.

Malta, între timp, a avertizat că o reglementare strictă ar putea avea un impact disproporționat asupra dezvoltării economice a națiunii insulare.

“Trebuie avut în vedere faptul că aviația de afaceri poate servi, de asemenea, ca o legătură de transport importantă în state în care, precum Malta, opțiunile pentru transportul de afaceri sunt limitate”, a declarat ministrul maltez al transporturilor, Aaron Farrugia.

În această mică țară s-a înregistrat anul trecut al treilea cel mai mare număr de zboruri private pe cap de locuitor, se arată în raportul CE Delft.

Răspunzând preferinței declarate a comisarului Vălean de a aborda aviația în ansamblu, mai degrabă decât avioanele private în mod specific, Heuwieser răspunde:

“Să le facem pe amândouă”. “Avioanele private sunt culmea nedreptății climatice – nimeni nu le va simți lipsa, cu excepția unor ultra-bogați, și ar fi un semn important pentru publicul larg”, spune ea. “Știm că zborurile, în general, sunt distribuite foarte incorect. 1 la sută din populația lumii provoacă 50 la sută din toate emisiile din aviație, în timp ce 80 la sută dintre aceștia nu au pus niciodată piciorul într-un avion.”

Alături de alte organizații din cadrul mișcării pentru climă, Stay Grounded solicită o taxă pentru pasagerii frecvenți care să vizeze toate zborurile excesive într-un “mod corect”.

scroll to top