Surse ESPN: UEFA nu uită și nu iartă. Rebelii Superligii, pasibili de pedepse aspre
Potrivit unor surse din interiorul forului european de fotbal, UEFA este pregătită să întreprindă acțiuni disciplinare exemplare împotriva cluburilor care au anunțat, în urmă cu mai bine de două săptămâni, înființarea unei Superligi europene și care nu s-au retras oficial din proiect, anunță ESPN. Pedepsele maxime prevăzute în procedurile disciplinare ale UEFA indică o posibilă interdicție de participare la Liga Campionilor sau Europa League timp de doi ani.
UEFA a discutat în ultimele 10 zile cu reprezentanții celor 12 cluburi, într-un efort de a ajunge la o înțelegere, fiind dispusă să renunțe la sancțiuni, în schimbul unui angajament formal și definitiv din partea cluburilor de a nu continua proiectul Superligii.
Sursele citate de postul american susțin că până miercuri se ajunsese la o înțelegere cu șapte cluburi: Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham Hotspur.
Despre Inter Milano, aceleași surse spun că discuțiile de apropie de un punct final, care se va solda cu un acord.
Celelalte patru cluburi – Juventus, Real Madrid, Barcelona și AC Milan – au rămas inflexibile și își susțin în continuare pozițiile inițiale, fapt care le-ar putea atrage sancțiunile UEFA, pentru încălcarea articolului 51 din Statut, care prevede că ”… nu este permisă alcătuirea de combinații sau alianțe între cluburile afiliate, direct sau indirect, la diferite asociații membre UEFA, fără permisiunea UEFA.”
Cele patru cluburi consideră că se află într-o poziție excelentă și că își permit să discute de pe poziții de forță cu UEFA, întrucât documentele originale depuse la UEFA și FIFA privitoare la Superligă precizau că noua competiție cerea organismului european ”recunoașterea” și ”permisiunea” de a-și derula evenimentele, în niciun caz nu reprezenta o acțiune secesionistă, care să conducă la renunțarea la forul european de fotbal.
Potrivit unor surse apropiate acestor cluburi, în cazul începerii unor proceduri disciplinare care să se soldeze cu sancțiuni, UEFA ar încălca o hotărâre judecătorească emisă de o instanță din Madrid. O sursă independentă, familiarizată cu statutele UEFA și cu implicațiile legale ale ordonanței de la Madrid, a confirmat pentru ESPN că este greu de crezut că UEFA ar putea să aplice pedepse celor patru cluburi fără o luptă prin instanțe, un proces lung și cu final incert.
În ce privește proiectul Superligii, dacă 9 dintre cele 12 cluburi fondatoare se retrag formal din proiect, atunci, pe baza textului din statutul competiției, proiectul va fi dizolvat în mod formal, potrivit surselor citate de ESPN. Din acest motiv, UEFA încearcă în continuare să negocieze cu cluburile rămase, sperând să reușească să mai convingă pe cel puțin alte două cluburi să renunțe în mod oficial la proiect.
Demersul în ce privește clubul Inter Milano ar putea să fie finalizat cu succes, însă celelalte patru par hotărâte să nu cedeze. Se pare că și concitadina AC Milan ar putea anunța renunțarea la Superligă, lăsându-și deschise canalele de comunicare cu UEFA.
Sursele citate de ESPN mai spun că toate părțile implicate sunt conștiente că o bătălie juridică prelungită, în special în lumina hotărârii instanței de la Madrid, nu este în interesul nimănui.
Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a sugerat că va aborda situația ”de la caz la caz”, în căutarea dialogului cu cele 12 cluburi, dar că fiecare își va primi o pedeapsă.
“Pentru mine este o diferență clară între cluburile engleze și celelalte șase. Acestea au ieșit primele din proiect, au recunoscut că au greșit. Pentru mine, există trei grupuri între cele 12 – cluburile englezești, care au ieșit mai întâi, apoi celelalte trei [Atletico Madrid, AC Milan și Inter Milano] după ele, iar, la final, sunt cele care cred că Pământul este plat și cred că Superliga există încă [Barcelona, Real Madrid și Juventus]. E o mare diferență între aceste cluburi. Dar toată lumea va fi considerată responsabilă. În ce fel, vom vedea…”
Pe de altă parte, surse concurente au confirmat pentru ESPN că cluburile care s-au retras din afacerea Superligii s-ar putea confrunta cu sancțiuni financiare severe din partea celor rămase, dacă acestea din urmă vor încerca să apeleze la justiție în acest sens, în baza acordului semnat de cluburile fondatoare ale Superligii.