Închide

Surse Reuters: Nissan și Renault se pregătesc să anunțe noi detalii legate de alianța lor

Avatar
A Beautiful Renault Megan RS

Fotografie de Marcel Hoberg pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Nissan și Renault vor face un anunț în zilele următoare cu privire la alianța lor restructurată, au declarat persoane familiare cu acest subiect, punând capăt la 10 luni de negocieri uneori tensionate, potrivit Reuters.

Constructorii auto au anunțat un acord-cadru în februarie și își propuseseră să finalizeze înțelegerea încă din martie. Conform cadrului, producătorul auto japonez ar urma să preia până la 15% din noua unitate de vehicule electrice a Renault, Ampere, în timp ce Renault și-ar reduce participația de 43% din Nissan.

Dar acest termen s-a decalat atunci când înalții directori ai Nissan și unii directori au contestat prevederile detaliate ale acordului, beneficiile și protecția proprietății intelectuale a Nissan, a relatat Reuters.

Întârzierea arată modul în care cele mai recente tensiuni la vârful producătorului auto japonez au complicat eforturile de a aduce relația de decenii cu Renault pe picior de egalitate. După ce constructorul auto a fost aruncat în turbulențe de înlăturarea fostului președinte Carlos Ghosn, directorii Nissan au încercat să reechilibreze alianța construită de acesta.

Nissan a lucrat pentru a defini un prag mai mic pentru investiția sa strategică promisă în unitatea de vehicule electrice a Renault, Ampere, sub ținta maximă de 15% pe care a anunțat-o în februarie, au declarat două dintre persoanele menționate. Mărimea participației sale depinde încă de valoarea Ampere, dar este probabil ca Nissan să preia mai puțin de 10% din noua unitate, a spus una dintre ele.

Anunțul este așteptat în următoarele zile, au declarat trei persoane familiarizate cu această chestiune. Toate persoanele au refuzat să fie identificate deoarece informațiile nu sunt publice.

“Nissan și Renault sunt angajate în negocieri constructive și în curs de desfășurare. Vom face o declarație în timp util, atunci când acordurile vor fi încheiate”, a precizat producătorul auto japonez într-un comunicat.

Renault a refuzat să comenteze. Constructorul auto francez a declarat că se așteaptă să listeze Ampere în cadrul unei oferte publice inițiale în prima jumătate a anului 2024. Surse au declarat că unitatea ar putea fi evaluată la până la 10 miliarde de euro (11,2 miliarde de dolari).

Renault vrea să atragă mai mulți investitori la Ampere, având în vedere investițiile masive necesare pentru următoarea generație de mașini conectate. Nissan și partenerul junior al Renault, Mitsubishi Motors, au indicat, de asemenea, că ar putea investi în companie. Gigantul american al cipurilor Qualcomm a declarat deja că va investi.

Dar posibilitatea unor parteneri suplimentari a subliniat pentru Nissan necesitatea de a-și proteja proprietatea intelectuală în orice colaborare viitoare, a relatat Reuters.

Discuțiile s-au axat pe modul în care se va trata proprietatea intelectuală viitoare – inclusiv tehnologia care ar putea să nu existe încă, a declarat una dintre persoane. Un purtător de cuvânt al Mitsubishi a declarat că încă ia în considerare investiția în Ampere, dar că nu s-a decis nimic.

În același timp, consiliul de administrație al Nissan investighează o afirmație potrivit căreia directorul general Makoto Uchida l-a supravegheat pe adjunctul său de atunci, Ashwani Gupta, pentru a dobândi o influență în vederea înlăturării acestuia din companie din cauza opoziției lui Gupta față de anumiți termeni ai noului parteneriat cu Renault, a relatat Reuters.

Gupta, care fusese director operațional și era considerat în general drept un candidat pentru a deveni directorul general al Nissan, a părăsit Nissan la sfârșitul lunii iunie.

scroll to top