Statele UE vor analiza înființarea unui fond de război de 20 de miliarde de euro, pentru Ucraina
Statele membre ale UE dezbat înființarea unui “Fond de apărare pentru Ucraina” dedicat menținerii forțele armate ale țării echipate pentru următorii patru ani, cu un cost de până la 20 de miliarde de euro, potrivit Euractiv.
Potrivit noii propuneri înaintate luni de serviciul diplomatic al UE (SEAE), care ar urma să fie discutată joi (20 iulie) de miniștrii de externe ai UE, fondul ar urma să fie încadrat în cadrul actualului Mecanism european pentru pace (EPF).
Pe parcursul anului trecut, fondul interguvernamental a fost utilizat pentru a rambursa statele membre pentru livrările letale și neletale către Ucraina și pentru a trimite ajutoare către alți parteneri din vecinătatea blocului și pentru a finanța misiuni și operațiuni.
Până în prezent, în cadrul FPE, UE a alocat 5,6 miliarde de euro pentru Ucraina. Cu toate acestea, negocierile la nivelul UE s-au dovedit laborioase, suplimentările fondului întâmpinând adesea întârzieri sau opoziția deschisă a Ungariei.
Noua propunere privind un fond dedicat Ucrainei ar contribui la sprijinirea în continuare a statelor membre pentru a-și acoperi propriile costuri cu echipamentele militare achiziționate și donate, precum muniții, rachete și vehicule blindate, au declarat trei diplomați UE.
De asemenea, ar sprijini finanțarea pregătirii soldaților ucraineni în cadrul misiunii de pregătire militară a UE (EUMAM), pe care blocul comunitar a lansat-o în noiembrie anul trecut, au spus aceștia.
Propunerea, care ar putea fi adoptată până în toamnă, ar putea duce la creșterea plafonului financiar al sprijinului la 20 de miliarde de euro pentru patru ani, au precizat diplomații.
Măsura survine în condițiile în care, în cursul anului trecut, europenii au trecut de la ruperea tabuurilor de apărare ale blocului, unul după altul, mai întâi prin utilizarea Facilității europene pentru pace (EPF) pentru a finanța rambursarea livrărilor de arme către Ucraina, devastată de război, apoi prin achiziționarea în comun de muniție.
“Fondul de apărare a Ucrainei” ar face parte din eforturile mai ample ale UE de a-și arăta angajamentul său durabil pe termen lung față de Ucraina, pe care UE a încercat să îl elaboreze în ultimul an. Acesta a fost propus de șeful diplomației UE, Josep Borrell, în timpul summitului liderilor UE de luna trecută. “Trebuie să faceți ca Ucraina să fie capabilă să se apere”, a declarat Borrell reporterilor. “Așadar, Facilitatea europeană pentru pace pentru Ucraina, poate că trebuie să devină un nou fond de apărare ucrainean”. “Două lucruri sunt importante: În primul rând, [pentru a arăta restului lumii] că angajamentul nostru este solid, inclusiv aliaților și prietenilor noștri – este un semnal politic că vom sprijini problemele de securitate ale Ucrainei pe termen lung, atât timp cât va fi nevoie”, a declarat un înalt oficial UE. “În al doilea rând, și acest lucru este valabil atât pentru exteriorul, cât și pentru interiorul Uniunii, că trebuie să facem ca ajutorul [acordat Ucrainei] să fie previzibil”, au mai spus aceștia. “Evident, nivelul nostru de sprijin pentru Ucraina este acum atât de ridicat încât banii alocați Facilității europene pentru pace pentru Ucraina vor fi atât de epuizați, încât trebuie să vorbim despre viitor, iar viitorul va începe foarte curând”, au adăugat aceștia.
Acest impuls vine după ce, la summitul lor de luna trecută, liderii UE au promis pentru prima dată că blocul va oferi “angajamente de securitate” Ucrainei.
În acest scop, serviciul diplomatic al UE (SEAE) a elaborat un proiect de plan care ar urma să traseze opțiuni pentru o serie de asigurări de securitate pe care UE le poate oferi Ucrainei în următorii ani.