Închide

Sustainable Zoom Zoom 2030, planul Mazda de a contribui la conservarea resurselor planetei

Avatar
mazda

Photo: Adevărul

Timp de citire: 2 minute

Din 1992 Mazda a reciclat aproximativ 1.280.000 de spoilere doar din Japonia, o cantitate care ar umple o sală de concerte de trei ori sau care dacă ar fi puse cap la cap s-ar întinde de la Londra la Moscova.

Mazda MX-30 este un model electric ce integrează o gamă largă de materiale şi tehnologii ecologice, una dintre cele mai remarcabile fiind utilizarea plasticului reciclat.

Partea superioară a interiorului uşii MX-30 este realizată dintr-o ţesătură fabricată din sticle PET reciclate. Dezvoltarea unei noi metode pentru a modela fibre textile din plastic a făcut posibilă crearea unui nou material, fin la atingere, care poate fi procesat uşor. Însă Mazda nu se află pe primul loc numai la reciclarea plasticului în industrie. Totodată, compania a dezvoltat un bioplastic cu o calitate ridicată, reper în industrie. Prima dată a fost utilizat la modelul MX-5 din 2015 şi apoi pentru Mazda3 şi CX-3. Acesta se găseşte şi pe uşile modelului MX-30, bazându-se pe finisajul său de înaltă calitate pentru a contribui la design.

„În departamentul de Design, în special la Culori şi Materiale, suntem atenţi la schimbările constante de trenduri în materie de tehnologii şi materiale”, a afirmat Jo Stenuit, Mazda European Designer Director. Acesta a mai adăugat „am folosit procese pentru utilizarea materialelor eco-friendly de dinainte de MX-30, însă MX-30 a fost platforma perfectă pentru a evidenţia evoluţiile noastre în acest domeniu”.

După ce a dezvoltat prima ţesătură bio din lume în 2007, noua piele premium vintage, realizată pentru noul MX-30, este produsă utilizând apă în detrimentul solvenţilor organici, ajută la reducerea impactului asupra mediului şi respinge opinia comună că pielea artificială este doar un înlocuitor sărac pentru cea reală. Prezintă o textură de piele imprimată pe o bază de piele artificială de înaltă calitate, peste care se aplică un strat de silicon a cărui grosime este controlată cu precizie, oferind materialului un aspect de adâncime şi o textură fină la atingere.

Cu toate acestea, problemele recente de mediu nu au fost singurele care au determinat compania să dezvolte noi tehnici pentru reciclarea sau crearea plasticului ecologic, cercetările Mazda privind reciclarea plasticului sunt în desfăşurare de la sfârşitul anilor 1980. Recunoscând nevoia de reciclare a plasticului, Mazda a fost prima companie auto care a reciclat spoilere folosite în 1992. Iniţial, aceste bare de protecţie au fost utilizate pentru a produce stilouri şi piese auto din plastic care nu erau la vedere, cum ar fi protecţiile de sub maşină.

Mai multe aici…

scroll to top