Închide

Sute de milioane de oameni dețin criptomonede, dar există doar șase miliardari în bitcoin la nivel global

Avatar
bitcoin, money, decentralized

Fotografie de MichaelWuensch pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Sute de milioane de oameni din întreaga lume dețin criptomonede, fie că este vorba de bitcoin sau de una dintre numeroasele alte monede digitale, potrivit CNBC.

Mai exact, 425 de milioane de persoane folosesc criptomonede, potrivit raportului Henley & Partners’ Crypto Wealth Report, publicat marți de compania de consultanță în domeniul migrației investițiilor.

Poate că piața cripto nu mai este în plină expansiune așa cum a fost în perioada de vârf a popularității sale, dar rămâne o investiție foarte comună. De exemplu, mai mult de jumătate din Generația Z (cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani) a investit în criptomonede, a arătat un raport al CFA Institute și al Fundației pentru Educația Investitorilor din cadrul Autorității de Reglementare a Industriei Financiare, la începutul acestui an.

Cu toate acestea, 75 % dintre americani nu sunt siguri că investiția, tranzacționarea sau utilizarea criptomonedelor este în prezent sigură sau că se pot baza pe instrumentele disponibile în prezent pentru a face acest lucru, potrivit unui sondaj Pew Research realizat în aprilie. Patruzeci și cinci la sută dintre cei chestionați au declarat, de asemenea, că investițiile lor nu s-au descurcat atât de bine pe cât au crezut – și doar 15% au spus că au depășit așteptările.

Dar unii par să fi găsit mai mult succes cu criptomonede, iar acum au dețineri în valoare de milioane sau chiar miliarde de dolari americani, potrivit Henley & Partners.

Raportul firmei de marți spune că 88.200 de persoane au active cripto în valoare de cel puțin 1 milion de dolari – mai puțin de 1% din totalul utilizatorilor de criptomonede. Aproximativ 40.500 dintre aceștia își dețin investițiile în bitcoin, puțin sub 46% din total.

Mult mai puțini sunt așa-numiții centi-milionari, care au averi cripto evaluate la peste 100 de milioane de dolari. Există doar 182 de astfel de investitori, dintre care 78 se concentrează pe bitcoin.

Iar 22 de persoane dețin criptomonede în valoare de cel puțin 1 miliard de dolari. Șase dintre acestea își dețin investițiile în bitcoin – o proporție mult mai mică decât în rândul cripto-milionarilor și centi-milionarilor.

Pentru comparație, valoarea totală a pieței cripto, la momentul redactării raportului, era de 1.180 de miliarde de dolari.

Adoptarea cripto în întreaga lume

Ca parte a raportului său, Henley & Partners a elaborat, de asemenea, un indice de adoptare a cripto, care ia în considerare o gamă largă de factori, inclusiv adoptarea publică a cripto, mediul de reglementare și modul în care sunt impozitate cripto.

De asemenea, au fost luate în considerare adoptarea infrastructurii cripto, inovarea și factorii economici legați de utilizarea cripto.

Indicele este conceput pentru a arăta “cele mai atractive opțiuni de programe de migrare a investițiilor pentru investitorii în cripto”, a explicat Henley & Partners într-o declarație publicată alături de raport.

Singapore s-a clasat pe primul loc în topul general al indicelui, urmat de Elveția pe locul al doilea și de Emiratele Arabe Unite pe locul al treilea, în timp ce SUA și Marea Britanie s-au clasat pe locurile al cincilea și, respectiv, al șaptelea.

Alte țări din top 10 au inclus Australia pe locul șase, precum și Canada, Malta și Malaezia, care s-au clasat pe locurile opt, nouă și zece.

Atât Singapore, cât și Emiratele Arabe Unite au primit calificative maxime pentru că sunt favorabile din punct de vedere fiscal pentru investitorii în cripto-monede. La această categorie, SUA și Marea Britanie au rămas mult în urmă și au ieșit din top 10. Cu toate acestea, adoptarea și interesul publicului este ridicat în cele două țări, SUA ocupând locul al treilea, iar Regatul Unit locul al patrulea la această categorie. Emiratele Arabe Unite și Singapore ocupă din nou primele locuri, situându-se pe primul și, respectiv, al doilea loc.

De asemenea, atât SUA, cât și Regatul Unit au reușit să se claseze pe primul loc în anumite categorii. SUA conduce în clasamentul pentru adoptarea infrastructurii, care ia în considerare cât de frecvente sunt bancomatele de criptomonede, dacă există burse de active digitale și modul în care băncile locale integrează criptomonedele, în timp ce Regatul Unit este pe primul loc în categoria inovație și tehnologie.

Investițiile în criptomonede au devenit foarte populare în ultimii ani, în special în timpul pandemiei Covid-19, când aplicațiile de tranzacționare cu amănuntul au crescut vertiginos. Cu toate acestea, economiștii și consilierii în domeniul investițiilor au îndemnat la prudență, deoarece criptomonedele sunt considerate un activ foarte volatil care își poate pierde rapid valoarea, iar multe țări nu au reglementat încă investițiile și tranzacțiile cu criptomonede sau companiile din spațiul cripto. Utilizatorii și banii lor sunt, prin urmare, mai puțin protejați și pot fi vulnerabili la crize precum prăbușirea bursei de criptomonede FTX de anul trecut.

scroll to top