Închide

Szijjarto, la Oradea: Ungaria şi România lansează un program comun de dezvoltare economică

Avatar
Szijjarto Ungaria

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto. Foto: MTI

Timp de citire: 2 minute

Ungaria şi România lansează un program comun de dezvoltare economică pentru a permite României să beneficieze de investiţiile în industria auto din estul Ungariei, a declarat marţi, la Oradea, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului, Peter Szijjarto – transmite MTI, citată de AGERPRES.

O parte semnificativă a investiţiilor în industria vehiculelor electrice se realizează în estul Ungariei, ceea ce reprezintă o veste bună pentru cei care locuiesc de partea română a frontierei, inclusiv pentru etnicii maghiari, a declarat Szijjarto la o conferinţă de afaceri, potrivit unui comunicat al ministerului.

”Ne dorim ca judeţele Bihor, Arad, Satu Mare şi Sălaj din România, precum şi cei care locuiesc acolo să beneficieze de marile poveşti de succes ale investiţiilor din estul Ungariei”, a spus ministrul ungar.

În acest scop, Ungaria şi România lansează un program comun pentru a promova dezvoltarea transfrontalieră a lanţurilor de aprovizionare, a mai spus el.

Szijjarto a declarat că dezvoltarea cooperării economice bilaterale este de interes strategic şi a salutat faptul că cifra de afaceri a comerţului bilateral a crescut cu 29%, ajungând anul trecut la un nivel record de 12 miliarde de euro.

România este a treia cea mai mare piaţă de export a Ungariei, a spus el, adăugând că şi importurile româneşti au atins un nou record în 2022.

Deoarece politica pentru maghiarii din afara graniţelor se află în centrul politicii externe ungare, sprijinul pentru comunităţile etnice maghiare va rămâne esenţial în viitor, a subliniat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Ungaria îşi va continua programul de dezvoltare economică în Transilvania, care a generat până acum investiţii în valoare de 174 de miliarde de forinţi (467,1 milioane de euro), cu un sprijin guvernamental de 88,5 miliarde de forinţi, a detaliat ministrul ungar de externe.

Szijjarto a mai declarat că, în pofida provocărilor recente, precum războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse de Bruxelles ca răspuns, Ungaria a ieşit mai puternică din fiecare criză. Iar economia ungară nu doar a supravieţuit recentei perioade dificile, ci a înregistrat investiţii, exporturi şi locuri de muncă record în 2022.

scroll to top