Închide

Tablou de Klimt, record de vânzare pe piața europeană de artă. Cine este cumpărătorul?

Avatar
Tablou Klimt

Foto: Reuters

Timp de citire: 2 minute

Un portret al unei femei nenumite, realizat de pictorul austriac Gustav Klimt, a fost vândut marţi cu 85,3 milioane de lire sterline (108,4 milioane de dolari), stabilind un nou record de preţ pentru o operă de artă adjudecată la o licitaţie organizată în Europa, a precizat casa de licitaţii Sotheby’s, cu sediul la Londra, potrivit Reuters.

Tabloul, căruia i-a fost atribuit un preţ de pornire de 65 de milioane de lire sterline (82,9 milioane de dolari), a fost adjudecat după 10 minute de confruntare intensă a ofertelor, iar licitatoarea Helena Newman, directoarea secţiei de artă modernă şi impresionistă de la Sotheby’s, a prelungit ofertarea finală prin adaosuri de jumătate de milion de lire sterline.

Descrisă de Newman ca ”un tur de forţă tehnic, care abundă în experimente ce forţează graniţele, precum şi o odă sinceră pentru frumuseţe absolută”, pictura, intitulată ”Dame mit Fächer” (”Doamna cu evantai”), se afla încă pe şevaletul din studioul lui Klimt în momentul morţii artistului în februarie 1918.

”Este o operă de maturitate artistică şi reuneşte toată abilitatea tehnică şi exuberanţa creativă care îi defineşte cele mai importante creaţii”,

a spus ea.

Sunetul ciocanului care a marcat finalizarea vânzării la 74 de milioane de lire sterline a atenuat tensiunea, declanşând o expiraţie colectivă în sala de licitaţii şi o rundă de aplauze. Preţul final de vânzare include taxele şi comisioanele aferente.

Tabloul a fost achiziţionat de o firmă de consultanţă artistică cu sediul la Hong Kong, care a licitat în numele unui colecţionar din acest oraş asiatic.

Recordul anterior de preţ pentru un tablou vândut la o licitaţie în Europa a fost înregistrat în 2008, când ”Le Bassin Aux Nympheas”, semnat de Claude Monet, s-a vândut contra sumei de 80,4 milioane de dolari, în timp ce recordul pentru o operă de artă indiferent de tipul acesteia, vândută la licitaţie în Europa, a fost stabilit de sculptura în bronz ”Walking Man I”, semnată de Alberto Giacometti, care s-a vândut cu 104,3 milioane de dolari în 2010.

Potrivit casei Sotheby’s, tabloul vândut marţi este unul dintre puţinele portrete realizate de Gustav Klimt care fac parte din colecţii private. A devenit acum cea mai scumpă operă de artă a lui Klimt vândută la licitaţie la nivel global.

Ultima dată, a fost scoasă la licitaţie în urmă cu aproape 30 de ani, când a fost achiziţionată de familia celui mai recent proprietar contra sumei de 11,6 milioane de dolari, potrivit casei de licitaţii Sotheby’s.

scroll to top