Închide

Tallinn își începe mandatul de un an în calitate de ”Capitală verde europeană”

Avatar
tallin, estonia, skyline

Fotografie de Angelo_Giordano pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Tallinn, capitala Estoniei, a primit premiul “Capitala verde europeană” 2023 pentru angajamentul său de a reduce emisiile de carbon, de a restabili biodiversitatea, precum și de a promova inovarea ecologică și guvernanța durabilă, potrivit Euractiv.

Titlul de “Capitală verde europeană” a fost înmânat primarului din Tallinn, Mihhail Kõlvart, de către comisarul european pentru mediu Virginijus Sinkevičius, în cadrul unei ceremonii desfășurate sâmbătă (21 ianuarie).

Distincția este însoțită de un cec de 600 000 de euro care va fi cheltuit pentru planul de dezvoltare durabilă a orașului, pentru îmbunătățirea deșeurilor, a apei, a calității aerului, a zgomotului, a biodiversității și a solului.

“Am muncit din greu pentru acest premiu, dar mai sunt încă multe de făcut”, a declarat vineri (20 ianuarie) primarul orașului Tallinn, Kõlvart, în fața jurnaliștilor. “Cred cu tărie că capitalele verzi europene trebuie să preia conducerea în crearea unor orașe durabile, rezistente și favorabile incluziunii ale viitorului, pentru a asigura un mediu de viață de înaltă calitate, ca o cheie pentru o dezvoltare economică și socială echilibrată și durabilă”, a declarat el, adăugând că orașele vor avea un rol din ce în ce mai central în atingerea obiectivelor europene în materie de climă și durabilitate și, prin urmare, trebuie să colaboreze și să facă schimb de bune practici.

Evenimentele de deschidere a Capitalei verzi europene, care au avut loc în weekend, au adus la Tallinn reprezentanți ai 57 de orașe și municipalități din peste 20 de țări, inclusiv 8 primari.

Capitala estoniană planifică pentru 2023 activități cu tematică de mediu pentru toți locuitorii din Tallinn și pentru vizitatorii străini, inclusiv peste 60 de evenimente, ca parte a programului de capitală verde.

Tehnologie ecologică și biodiversitate

Ideea unui premiu “Capitală verde europeană” s-a născut la Tallinn în 2006 și, începând din 2010, în fiecare an este selectat câte un oraș european. Premiul este acordat unui oraș care are un istoric constant de realizare a unor standarde de mediu ridicate și care se angajează să atingă obiective ambițioase pentru îmbunătățirea în continuare a mediului și pentru dezvoltarea durabilă.

“Europa se confruntă cu provocări uriașe în ceea ce privește durabilitatea sa pe mai multe fronturi, de la aerul pe care îl respirăm la apa pe care o bem, la deșeurile pe care le creăm și la biodiversitatea pe care ne bazăm”, a declarat Sinkevičius, adăugând că a fi o capitală ecologică înseamnă a avea responsabilitatea de a împărtăși soluțiile cu alte orașe, deoarece “niciun oraș nu are toate răspunsurile, dar multe orașe împreună pot face o diferență reală”.

Cele patru planuri de bază care au condus Tallinn la victorie au fost îmbunătățirea eficienței energetice și a climatului interior al clădirilor, reducerea globală a emisiilor de dioxid de carbon, creșterea diversității biologice în oraș și măsurile de stimulare a economiei circulare.

Dedicarea Tallinnului pentru tehnologia ecologică și biodiversitate poate fi observată în multiplele inițiative pe care orașul le desfășoară.

Printre exemple se numără orașul Ülemiste, un mediu urban axat pe viitor pentru tinerii activi, creat în 2005, în care lucrează, studiază și locuiesc 14 000 de talente din peste 73 de țări.

Aproape 500 de companii își desfășoară activitatea în Ülemiste, care utilizează tehnologiile unui oraș inteligent pentru a crea un mediu de lucru și de viață bazat pe cunoaștere, pentru a sprijini capacitatea competitivă a oamenilor și a companiilor și pentru a inspira nașterea de noi modele de afaceri.

Orașul experimentează, de asemenea, vehicule de livrare fără echipaj uman care se conduc singure, precum și soluții pentru clădiri inteligente, datorită unui parteneriat cu R8 technologies, o companie care furnizează software inteligent de control al energiei pentru clădiri.

În ceea ce privește biodiversitatea, Tallinn este în curs de dezvoltare a unei “autostrăzi pentru polenizatori” care traversează șase cartiere ale orașului. Autostrada va fi, de asemenea, un coridor de transport verde pentru fluturi, bondari, albine și alte grupuri de animale, precum și pentru oameni.

“Tallinn are peste 2.100 de hectare de zone protejate – rezervații naturale, parcuri protejate și chiar o insulă”, a declarat Vladimir Svet, viceprimarul pentru mediu și dezvoltare urbană din Tallinn. “Tallinn este, de asemenea, una dintre puținele capitale care are propria mlaștină. Și, probabil, singurul în care vitele Scottish Highland sunt angajații orașului. Acesta este doar unul dintre numeroasele noastre proiecte de refacere și protecție a biodiversității pajiștilor de coastă”, a explicat el.

Grenoble predă ștafeta

La ceremonia de predare a ștafetei a participat și Éric Piolle, primarul orașului Grenoble, care a deținut premiul din 2022.

Orașul francez Grenoble a fost ales capitala verde pentru 2022, devansând Torino, Tallinn și Dijon, celelalte finaliste, datorită caracterului de pionierat al acțiunilor sale în favoarea tranziției ecologice.

Câștigarea acestui premiu a avut un impact pozitiv asupra orașului, a declarat Piolle pentru EURACTIV.

“Îi face pe oameni să fie mândri de ceea ce au făcut până acum. Recunoașterea este esențială pentru a continua să accelerăm schimbarea”, a declarat Piolle, susținând că câștigarea premiului a reunit toate părțile interesate în spatele unui scop comun, de la liderii academici la sectorul sportiv, cultură și instituții.

Cu toate acestea, potrivit primarului, mai sunt încă multe de făcut pentru a atinge obiectivele climatice ambițioase, în special în ceea ce privește aerul curat și biodiversitatea.

“Am redus deja poluarea aerului cu 30 până la 50%, în funcție de poluant, în ultimii 10 ani, dar vrem să atingem obiectivele Organizației Mondiale a Sănătății până în 2030. Acest lucru ar însemna un alt pas mare”, a declarat Piolle.

Și Grenoble nu se oprește aici. Orașul, care este situat într-o vale și care suferă în mod repetat de vârfuri de poluare a aerului, implementează în prezent o zonă cu emisii scăzute și încearcă să pună în aplicare măsuri pentru a-i ajuta pe oameni să își schimbe comportamentul, renunțând la mașinile individuale și trecând la moduri de transport mai durabile.

scroll to top