Închide

Tata Motors, India: Este nevoie de sprijin guvernamental pentru trecerea la vehiculele electrice

Avatar
car, electric car, hybrid car

Fotografie de Joenomias pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

India trebuie să precizeze clar ce tehnologie de mașini nepoluante intenționează să sprijine pentru a-și atinge obiectivele de emisii zero, a declarat vineri un oficial de top de la cel mai valoros producător auto din țară, Tata Motors’, potrivit Reuters.

“Guvernul, ca parte a angajamentului său față de economia cu emisii zero, trebuie să fie foarte clar în ceea ce privește locul în care își va investi banii”, a declarat directorul financiar P.B. Balaji, explicând că producătorii auto nu pot investi în toate tehnologiile.

Comentariile au venit ca răspuns la o întrebare prin care se solicita poziția Tata Motors în cazul în care guvernul ar reduce taxele de import pentru mașinile hibride.

India taxează vehiculele electrice cu doar 5%, în timp ce taxa pentru hibrizi ajunge la 43%, cu puțin sub cea de 48% impusă pentru mașinile pe benzină.

În timp ce departamentul de comerț al Indiei a susținut apelurile unor producători auto japonezi de a reduce taxele pentru hibrizi, Tata Motors a cerut oficialilor guvernamentali să nu-și schimbe poziția.

Guvernul a ales “corect” ceea ce Balaji numește o tehnologie “de destinație”, care va necesita investiții semnificative din partea constructorilor de automobile pe măsură ce aceștia trec de la mașinile pe benzină la EV-uri în cele din urmă.

Pentru ca investiția să fie viabilă, trebuie să existe sprijin guvernamental, a adăugat el.

“Credem cu tărie, am fost expliciți în această privință din motive întemeiate, că acolo este nevoie de sprijin”, a spus el. Nu ar trebui să existe o subvenție pentru o tehnologie “tranzitorie”, referindu-se la hibrizi, a spus el.

Mașinile electrice reprezintă mai puțin de 2% din totalul vânzărilor de mașini în India, dar guvernul vrea să crească această pondere la 30% până în 2030, iar producătorii auto, inclusiv Mahindra & Mahindra și Maruti Suzuki intenționează să lanseze vehicule electrice în 2025.

La începutul zilei, Tata Motors și-a spulberat așteptările privind profitul din trimestrul al treilea, cu o creștere de peste două ori, la 70,25 miliarde de rupii (847,7 milioane de dolari), datorită vânzărilor puternice ale unității sale britanice de automobile de lux, Jaguar Land Rover (JLR).

scroll to top