Temă de discuții în viitoarea coaliție: Cotă unică de impozitare sau impozitare progresivă?

,
Autor:    -  
Citu Ciolacu Rzv 1024x682
Foto: evz.ro

Timp de citire: 3 minute

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că social-democrații vor introducerea cotei progresive de impozitare. Subiectul va fi discutat cu PNL începând de miercuri. Ciolacu a spus că e nevoie de impozitarea marilor averi și că e o discrepanță foarte mare între bogați și săraci. Liderul PSD a punctat că în Europa doar patru state mai au cotă unică, scrie B1.ro.

„Mai sunt patru state care au rămas la cota unică în Europa. Categoric trebuie să revenim la impozitarea marilor averi, e e o discrepanță imensă în societate între cei bogați și cei săraci”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta a insistat că e nevoie de cotă progresivă la fel ca în „toate țările civilizate și cu economie mai dezvoltată decât România”.

„Statul trebuie să intervină. Cred că un an de zile, anul următor, avem timp să discutăm”, a mai spus Ciolacu.

Invitat la postul de televiziune B1 TV,  senatorul PSD Radu Oprea a declarat:

„Nu este neapărat o chestiune de ideologie taxarea progresivă, impozitarea progresivă. Aparține stângii, dar dacă ne uităm cu atenție în ceea ce se întâmplă în majoritatea statelor membre, astăzi cu impozitare unică mai sunt patru state, restul au impozitare progresivă și foarte multe dintre ele au la conducere PPE. Acum a revenit stânga și în Germania, și în alte state, dar nu este neapărat o regulă. Ceea ce este important pentru PSD, ca partid social democrat, este justiția socială, repartizarea corectă în interiorul societății și a obligațiilor, și a drepturilor, că așa e normal în contractul social – dar noi am cam uitat, ne uităm doar la drepturi, spre obligații mai puțin în ultima vreme”, a declarat Radu Oprea.

În aceeași intervenție, social-democratul a susținut că ajutorul pentru HoReCa nu a ajuns nici astăzi la beneficiari și că în miliardul de lei „care zace” în contul Ministerului Economiei riscă să se piardă în mai puțin de două luni de zile dacă un Guvern cu puteri depline nu întreprinde acțiuni cât mai rapid.

„Haideți să vă dau un exemplu din Ministerul Economiei. Nici astăzi banii pentru cei din HoReCa nu au ajuns la ei. Este un miliard de lei în contul Ministerului Economiei care zace acolo. Sunt mai puțin de două luni de zile și banii aceștia se vor pierde pentru că se va trece într-un nou exercițiu financiar anul viitor. N-ar trebui, totuși, ca acești bani să fi ajuns de foarte multă vreme la cei care chiar au nevoie?”, a adăugat Radu Oprea.

PSD nu își poate impune toate dorințele într-un eventual guvern cu PNL, cum nici PNL nu poate rămâne într-o coaliție, dacă ea se va concretiza, pe un proiect pur de centru-dreapta, a explicat Cristian Bușoi, vicepreședinte al liberalilor, invitat la postul de televiziune B1 TV.

Cu această ocazie, eurodeputatul liberal a indicat că, în acest moment, „cota unică este o linie roșie” pentru PNL.

Întrebat cum se împacă filosofiile celor două partide, având în vedere, spre exemplu, poziția PSD privind impozitarea progresivă, vicepreședintele PNL a explicat:

„Într-adevăr sunt multe lucruri de discutat între cele două partide (PNL și PSD, n.r.), sunt foarte multe deosebiri, și încă puține asemănări, dar vreau să vă spun că nimeni nu intenționează să creeze un nou USL, nici Partidul Național Liberal și cred că nici Partidul Social Democrat. Nu e vorba de o alianță politică, nu e vorba de a face liste comune, de a avea candidați comuni. Două partide care au fost în cea mai mare parte a timpului în ultimii ani în opoziție unul față de celălalt, pentru că într-un fel sunt obligați și de aritmetica parlamentară, și a fost amintită mai devreme, și cel mai mare impuls este cel al situației dificile în care se află România astăzi, încearcă să găsească niște puncte comune și un guvern care să scoată România din pandemie”.

Referitor la armonizarea programelor, Cristian Bușoi a pledat pentru găsirea unor „soluții de mijloc”:

„Vor fi discuții, vor fi discuții nenumărate, nu se vor termina mâine sau chiar în această săptămână. Evident că PSD nu își poate impune toate dorințele și toate proiectele, așa cum Partidul Național Liberal nu poate rămâne într-o coaliție, dacă această coaliție se va construi, pe un proiect pur liberal, pur de centru-dreapta. Trebuie găsite soluții de mijloc. Evident, pentru fiecare din partide sunt niște linii roșii. Pentru Partidul Național Liberal, în acest moment, cota unică este o linie roșie. Pentru PSD sunt alte linii roșii peste care nu pot trece într-o discuție privind programul de guvernare”.

Anterior, Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a declarat că a fost stabilit un calendar pentru negocieri pe programul de guvernare:

„Discuțiile pe programul de guvernare încep mâine, dar, e adevărat, de principiu, Partidul Național Liberal a comunicat și aseară care sunt elementele importante pentru noi – și aici, lăsând la o parte cotă unică sau alt tip de impozitare, nu vom crește taxele în perioada următoare, este ceea ce noi susținem foarte ferm”, a adăugat liderul liberalilor, care susține că nu s-a discutat despre postul de premier, un aspect confirmat și de președintele UDMR.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!