Termocentrala de la Mintia nu mai are cărbuni de o săptămână. Protestele se întețesc
Mai mulţi protestatari de la Termocentrala Mintia, printre care şi câțiva aflați în greva foamei, s-au aflat duminică la Ţebea, la manifestările comemorative dedicate lui Avram Iancu, pentru a le prezenta participanţilor la acest eveniment situaţia în care se află producătorul de energie electrică.
“Vrem să ne facem vizibili în fața guvernanților, a parlamentarilor, a tuturor celor care legiferează în această ţară. Vrem să arătăm că, de opt zile, un colos energetic de 1.275 MW este oprit din lipsă de cărbune. Vrem să arătăm că nimeni nu se preocupă de acest lucru şi că nu am fost contactaţi de nimeni la Termocentrala Mintia”, a declarat președintele Sindicatului “Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc, pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, situația economică a termocentralei, care face parte din Complexul Energetic Hunedoara (CEH), este una “foarte gravă”, iar salariații nu mai au materiale cu care să poată lucra.
Totodată, circa 4.000 de apartamente din municipiul Deva, ce sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, nu mai primesc apă caldă deoarece termocentrala nu funcționează.
Termocentrala Mintia a fost oprită în urmă cu opt zile deoarece nu mai avea cărbune în depozite, după care luni, 7 septembrie, angajații unității au declanșat un conflict spontan, iar joi patru persoane au intrat în greva foamei.
“Cu fiecare zi care trece protestul se radicalizează. Se adună tot mai mulţi oameni pentru a-l susţine, lucru care nu este nici în avantajul părţii guvernamentale, dar nici în avantajul nostru, ca organizaţie sindicală, pentru că n-o să mai putem negocia foarte mult. O să trebuiască să impunem condiţiile şi dacă le semnează bine, dacă nu, o să rămânem într-un protest pe care nu ştiu cine îl va putea gestiona pe mai departe”, a apreciat Iştoc.
Salariaţii Termocentralei Mintia solicită plata unor drepturi băneşti neachitate de şase luni, între care se numără tichetele de masă, deconturile de navetă şi ajutoarele de căldură. Valoarea cumulată a acestora este cuprinsă între 3.500 şi 5.500 de lei pentru un angajat.
Termocentrala Mintia numără circa 700 de angajaţi şi face parte din Complexul Energetic Hunedoara, societate aflată în insolvenţă, alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi termocentrala Paroşeni.