Închide

Tesla va deschide rețeaua de încărcare din SUA pentru rivali în cadrul unui program de 7,5 mld. $

Avatar
tesla, tesla model x, charging

Fotografie de Blomst pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Tesla Inc. va deschide o parte din rețeaua sa de încărcare din SUA pentru vehiculele electrice (EV) produse de rivali, ca parte a unui program federal de 7,5 miliarde de dolari pentru a extinde utilizarea vehiculelor electrice și a reduce emisiile de carbon, potrivit Reuters.

Măsura ar putea contribui la transformarea Tesla în “stația de alimentare” universală a erei EV – și riscă să erodeze un avantaj competitiv pentru vehiculele fabricate de companie, care are acces exclusiv la cea mai mare rețea de Superchargers de mare viteză din Statele Unite.

Până la sfârșitul anului 2024, Tesla ar urma să deschidă 3.500 de Superchargers noi și existente de-a lungul coridoarelor de autostradă pentru clienții care nu sunt de la Tesla, a precizat administrația Biden. De asemenea, ar urma să ofere 4.000 de încărcătoare mai lente în locații precum hoteluri și restaurante.

Biden a scris pe Twitter că planul de a deschide o “mare parte” a rețelei Tesla pentru toți șoferii este o “mare afacere” și ar “face o mare diferență”.

În replică, directorul executiv al Tesla, Musk, a declarat: “Mulțumesc, Tesla este fericită să sprijine alte vehicule electrice prin intermediul rețelei noastre Supercharger”.

Un oficial de la Casa Albă a declarat, în cadrul unei ședințe de informare, că Tesla ar fi eligibilă pentru o subvenție – inclusiv pentru modernizarea flotei sale existente – atâta timp cât încărcătoarele sale permit încărcarea altor vehicule cu un standard de încărcare susținut la nivel federal numit CCS.

Administrația a declarat că Tesla nu s-a angajat să adopte CCS ca standard, dar că trebuie să respecte cerințele pentru a se califica pentru fonduri federale.

Tesla are 17.711 Superchargers, reprezentând aproximativ 60% din totalul încărcătoarelor rapide din SUA, care pot adăuga sute de kilometri de autonomie într-o oră sau mai puțin. Există, de asemenea, aproape 10.000 de încărcătoare de “destinație” cu prize Tesla care pot reîncărca un vehicul peste noapte.

Deschiderea accesului la rețeaua Tesla ar fi un câștig rapid pentru un program federal ambițios de construire a 500.000 de încărcătoare pentru vehicule electrice până în 2030, față de 130.000 în prezent.

“Select Tesla Superchargers din SUA vor fi în curând deschise pentru toate vehiculele electrice”, a scris Tesla pe Twitter, fără a preciza când, unde și cum își va deschide încărcătoarele. Compania plănuise deja să își dubleze rețeaua Supercharger din SUA până la sfârșitul anului 2024, a precizat aceasta.

CONECTARE ȘI PLATĂ

Companiile care sperau să profite de finanțarea federală pentru această rețea trebuie să utilizeze, de asemenea, opțiuni de plată standardizate care necesită o singură metodă de identificare care să funcționeze la toate încărcătoarele, a precizat administrația.

Toți șoferii de vehicule electrice vor putea accesa aceste stații folosind aplicația sau site-ul Tesla, a precizat aceasta.

Adăugarea proprietarilor care nu sunt posesori de Tesla ar putea necesita o altă priză și o altă metodă de plată.

“Tesla are o soluție hardware și software” pentru a permite CCS, a declarat oficialul de la Casa Albă.

Investitorii și pasionații de vehicule electrice din SUA au așteptat acțiuni în privința încărcătoarelor din partea lui Musk, care a declarat în 2021 că scopul rețelei sale de încărcare nu a fost “de a crea o grădină îngrădită și de a o folosi pentru a ne bate concurenții”. Compania a deschis unele Superchargers în Europa și Australia pentru proprietarii care nu sunt de la Tesla începând cu 2021.

Analiștii au declarat că suma fondurilor federale în joc înseamnă că Musk a trebuit fie să acționeze asupra planului, fie să riște ca alte companii de încărcare, precum EVgo Inc și ChargePoint Holdings Inc, să acapareze piața.

“Suma de bani implicată în Programul național de formulare a infrastructurii pentru vehicule electrice oferă un stimulent puternic pentru ca Tesla să își adapteze strategia pentru a include instalarea de porturi CCS”, a declarat Sam Houston, analist senior pentru vehicule la Union of Concerned Scientists.

Chris Harto, analist senior de politici la Consumer Reports, a declarat: “Nu există nicio îndoială că investiția federală de 7,5 miliarde de dolari în încărcarea vehiculelor amenință avantajul competitiv al Tesla. Acesta este de fapt întregul scop al programului”.

Deschiderea rețelelor sale ar putea extinde finanțarea și veniturile pentru Tesla, dar ar putea, de asemenea, să erodeze exclusivitatea mărcii și să facă dificilă gestionarea rețelei de către producătorul auto, au declarat analiștii.

“Există o mare probabilitate ca, dacă vor deschide rețeaua Supercharger pentru alte vehicule, rata lor actuală de fiabilitate excelentă să scadă semnificativ”, a declarat analistul Guidehouse Insights, Sam Abuelsamid.

scroll to top